Afval- en reinigingsbranche doneert om kinderen van de vuilnisbelt een toekomst te bieden

Klein gebaar op NVRD Jaarcongres groeit in één dag naar donatie van 42.500 euro

Tijdens het NVRD Jaarcongres ontvangen de deelnemers jaarlijks een kleine attentie. Dit jaar is er in overleg met gastgemeente Maastricht voor gekozen om het budget dat hiervoor gereserveerd is te doneren aan een goed doel. Op het congres werd tijdens de start een cheque overhandigd van 1700 euro aan de voorzitter van ISWA, Antonis Mavropoulos voor het ISWA Scholarship Programme. Een programma waarbij kinderen die nu werkzaam zijn op de vuilnisbelt naar school kunnen en hierdoor weer een toekomst krijgen. De aanwezige leden reageerden enthousiast op dit gebaar wat resulteerde in tientallen leden die ook 1700 euro doneerden. Op het eind van het congres stond de teller op 42.500 euro voor dit goede doel.

Kinderen die spelen en werken op een actieve vuilnisbelt dat kan in 2017 echt niet meer. Toch gebeurt het nog steeds op grote schaal in ontwikkelingslanden over de hele wereld. International Solid Waste Association (ISWA) wil hier iets aan doen, door een nieuwe generatie educatie, en daarmee een toekomst, te bieden.

Over het ISWA Scholarship Programme
Het programma richt zich op kinderen die eerder afval sorteerden op twee vuilnisbelten in Nicaragua: Nueva Vida en La Chureca. Momenteel kunnen al tientallen kinderen een opleiding voor twee jaar gefinancierd krijgen door het Scholarship Programme. Dit is inclusief boeken, uniformen, transport, gezinstoeslagen, administratiekosten en psychologische begeleiding. Voor de organisatie en uitvoering van dit project werkt ISWA samen met fotograaf Timothy Bouldry, die het ISWA Scholarship Programme ter plaatse beheert en begeleidt. Timothy fotografeert en rapporteert al 8 jaar lang vuilnisbelten, niet alleen in Nicaragua maar ook in Haïti, Venezuela, India, Bangladesh en Colombia. Een belangrijk doel van zijn werk is het presenteren van de leefomstandigheden, gezondheidsrisico’s en economische onrechtvaardigheden die het werk op stortplaatsen met zich meebrengt. In Nicaragua heeft Timothy inmiddels belangrijke relaties opgebouwd met gezinnen die op ‘zijn’ stortplaatsen in Nicaragua leven en helpt hij hen waar hij kan. Een ontmoeting tussen ISWA en Timothy in 2015 heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het ISWA Scholarship Programma is ontstaan. Meer informatie over het ISWA Scholarship Programme is te vinden op de website van ISWA en op de website van Timothy Bouldry. Voor eerdere donaties van 20.000 dollar krijgen op dit moment 40 kinderen scholing.

Als National Member van ISWA wil de NVRD graag ondersteuning bieden door het Scholarship Programme onder de aandacht te brengen bij haar leden.

Donerende organisaties
De 25 organisaties die tijdens het NVRD Jaarcongres een toezegging tot donatie deden zijn: ACV, Afval Loont, gemeente Amsterdam, AVRI, Blink, B-Waste, Cure, Cyclus, DAR, HVC, Indaver, gemeente Maastricht, Meerlanden, Midwaste, Nedvang, OMRIN, RD4, RMN, gemeente Rotterdam, Saver, SPA, Stoutgroep, gemeente Tilburg, Twente Milieu en Waardlanden.

Iedereen kan meehelpen
Wilt u ISWA ook helpen om meer kinderen van de vuilnisbelt in de schoolbanken te krijgen? U kunt een donatie overmaken naar onderstaand rekeningnummer. Medio 2018 overhandigen wij een cheque met het totaalbedrag aan ISWA.

IBAN: NL32 ABNA 0517 117 169 (NVRD te Arnhem)
BIC: ABNA NL2A
o.v.v. ‘ISWA + [uw naam] + [uw emailadres]’

Meer informatie: www.nvrd.nl/iswa