Inleveren van kleine afgedankte apparaten bij de kinderboerderij werkt

(Foto: van/via Stichting Open)

Ruim 170 kinderboerderijen in Nederland zijn inleverpunt voor kleine, afgedankte apparaten, ofwel e-waste. Zij ontvangen deze week een Wecycle-recyclecertificaat. De top 5 inzamelaars krijgen bovendien een bonus van €250,-. Hetzelfde bedrag wordt ook gegeven aan een kinderboerderij die zich via acties opvallend heeft ingezet. De kinderboerderijen worden gesteund vanuit een maatschappelijke sponsoring. Dit levert bewustwording over e-waste op bij veel kinderen en hun ouders. Onder de naam Wecycle voeren producenten van elektrische apparaten, verenigd in Stichting OPEN, campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren.

Vorig jaar is bij kinderboerderijen in totaal ca. 58.300 kg afgedankte apparaten ingezameld. De samenwerking met kinderboerderijen is succesvol en veelzijdig. Het is heel praktisch, een e-waste inleverpunt in de buurt, maar kinderboerderijen hebben ook een educatief karakter. Hier leren kinderen over de natuur; het milieu en recyclen horen daarbij. De ingeleverde apparaten worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Elke kinderboerderij in Nederland kan een inleverpunt worden, waar bezoekers gratis afgedankte kleine elektrische apparaten kunnen inleveren. Als dank voor de inzet ontvangt de kinderboerderij jaarlijks een Wecycle sponsorbijdrage van €250,-. Dit bedrag kan de boerderij naar eigen inzicht besteden.

Over Stichting OPEN en Wecycle
Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is, namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Ons doel is om de wettelijke inzameldoelstelling van 65% te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen we samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren we campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren.Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van onze 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land.