Hoeveel van je eerste maandsalaris geef je uit aan afval?

Cijfers Adzuna: In Hoorn geeft men gemiddeld 14,9% van een maandsalaris uit aan afvalstoffenheffing

Het percentage salaris dat huishoudens in het begin van dit jaar uitgeven aan afvalstoffenheffing verschilt fors per gemeente. Inwoners van de gemeente Hoorn moeten het grootste deel van hun eerste salaris uitgeven aan afvalstoffenheffing, terwijl huishoudens in Oss dit jaar het minste besteden. Dit blijkt uit een analyse van internationale vacaturezoekmachine Adzuna.

De zoekmachine vergeleek het gemiddelde salaris in 53 Nederlandse gemeenten met het bedrag dat inwoners aan afvalstoffenheffing betalen in 2019. In de analyse werden de grotere gemeenten meegenomen, die een vast tarief voor afvalstoffenheffing hanteren. Tussen de gemeenten werden grote verschillen gevonden in het percentage van een maandsalaris dat huishoudens uitgeven aan de jaarlijkse rekening voor afvalstoffenheffing.

Huishoudens in Noord-Holland betalen gemiddeld een hoger percentage van hun salaris aan afvalstoffenheffing. Uitschieters in deze provincie zijn de gemeenten Hoorn (14,9%), Haarlem (12,7%) en Amsterdam (12,2%). Opvallend is dat het gemiddelde salaris in de gemeente Amstelveen met €3.007 per maand vergelijkbaar is met de laatstgenoemde plek, maar de inwoners hoeven enkel 8,2% van dit bedrag aan de jaarlijkse afvalstoffenheffing uit te geven.

In Noord-Brabant betaalt men gemiddeld een lager percentage van het salaris aan afvalstoffenheffing. Inwoners van de gemeenten Oss (6,3%), Veldhoven (6,7%) en Helmond (7,0%) komen er het beste van af, zij spenderen relatief het minste aan afvalstoffenheffing. In de gemeente Oss betaalt men dit jaar het laagste bedrag van alle grotere gemeenten in Nederland. Terwijl de afvalstoffenheffingen in Breda en Roosendaal veel hoger zijn dan in Oss, ligt het gemiddelde salaris in deze gemeenten met respectievelijk €2.707 en €2.645 per maand een stuk lager.

Binnen de provincie Zeeland spendeert een huishouden minder aan afvalstoffenheffing in Middelburg dan in het nabijgelegen Vlissingen. Het gemiddelde salaris in Middelburg ligt echter op €2.971 per maand, wat 29% hoger is dan het salaris in Vlissingen. In de provincie Utrecht bestaat een vergelijkbare situatie, men betaalt daar 55% meer afvalstoffenheffing in de gemeente Zeist dan in Soest. Het gemiddelde salaris is op beide plekken vrijwel hetzelfde.

“We zien grote verschillen in het percentage van een maandsalaris dat uitgegeven wordt aan afvalstoffenheffing, zelfs tussen gemeenten die geografisch dichtbij elkaar liggen”, aldus Thomas de Schuyter, country manager bij Adzuna. “Deze verschillen zijn niet alleen te zien in de Randstad, maar ook in de uiterste provincies van Nederland. Dit kan verklaard worden door de absolute verschillen in afvalstoffenheffing, maar ook zeker door de verschillen in het gemiddelde aangeboden salaris tussen gemeenten. Het is daarbij opvallend dat de gemeenten met een hogere afvalstoffenheffing niet per se de plekken zijn waar het salaris ook hoger ligt.”

Het forse verschil in salaris tussen nabijgelegen gemeenten heeft ook nog een andere implicatie, stelt De Schuyter: “Voor werkzoekenden kan het aantrekkelijk zijn om te kijken naar banen in omliggende gemeenten. Het grote verschil in gemiddelde salaris per gemeente duidt erop dat het gras soms net even groener is op een andere locatie. Als de nieuwe baan binnen afzienbare reistijd van de eigen woonplaats is, kan een huishouden er mogelijk honderden euro’s per maand op vooruit gaan.”

Onderzoeksmethodologie
Adzuna heeft één van de meest complete vacature-indexen met vacatures in alle regio’s van Nederland. Onze technologie verzamelt alle vacatures van meer dan 300 bronnen. Deze data is genormaliseerd en ontdubbeld. Uitschieters worden in real time verwijderd om een nauwkeurig, volledig en actueel overzicht te geven van de arbeidsmarkt.
Informatie over het gemiddelde aangeboden bruto salaris in gemeenten werd verkregen op basis van de vacatures in de index van Adzuna op donderdag 3 januari 2019. De tarieven voor afvalstoffenheffing in 2019 werden gehaald van de gemeentelijke website of online gepubliceerde verordeningen, en telkens vastgesteld op basis van een meerpersoonshuishouden. Gemeenten werden geselecteerd op basis van het aantal inwoners en het feit dat ze een vast tarief hanteren voor de afvalstoffenheffing (in tegenstelling tot de zogenoemde Diftar-methode).

Over Adzuna
Adzuna.nl is een zoekmachine voor vacatures die meer dan twaalf miljoen werkzoekenden maandelijks gebruiken voor een overzicht van elke baan, overal. Wij doorzoeken duizenden websites zodat onze gebruikers dit niet hoeven te doen en verzamelen miljoenen vacatures wereldwijd op één locatie. Met slimme zoekopties en intelligente data-analyse van de arbeidsmarkt, geven wij werkzoekenden alle informatie die ze nodig hebben bij het vinden van een nieuwe baan.