De Green Deal van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven is op de Global Recycling Day van zaterdag 18 maart uitgeroepen tot winnaar van de Award Recycling Heroes 2023. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert in Nederland op jaarbasis zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.

De Green Deal over koffiepads en theezakjes is een initiatief van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland om met bedrijven uit de koffie- en theesector, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven koffiepads en theezakjes – net als koffiefilters – te verwerken in het gft-afval. De Nederlandse producenten van koffie en thee hebben hard gewerkt om de theezakjes en koffiepads composteerbaar te maken. Momenteel is 93% van de theezakjes composteerbaar en bijna 97% van alle koffiepads. Daarom mogen ze sinds januari 2023 in de gft-bak. De ambitie is dat uiteindelijk alle in Nederland opererende bedrijven overstappen op composteerbare koffiepads en theezakjes. Koffiecapsules (cups) zijn nadrukkelijk uitgesloten van deze Green Deal. Deze horen bij het restafval omdat ze niet of onvoldoende afbreken in de composteerinstallaties. De leden van Koffie & Thee Nederland werken aan een plan om alle aluminium en plastic koffiecups in Nederland via de huishoudelijke afvalstromen te kunnen inzamelen, sorteren en recyclen.

Voor de nominatie van de Award Recycling Heroes waren er wereldwijd 400 inzendingen. Behalve de Nederlandse Green Deal waren er nog negen andere winnaars. De winnaars krijgen een beloning van $1000.

‘We zijn heel blij met deze erkenning’, zegt Unico van Kooten, beleidsmedewerker Europese zaken bij de Vereniging Afvalbedrijven, ‘Het laat zien hoe belangrijk samenwerking met ketenpartijen is. De Nederlandse koffie- en theesector heeft de signalen vanuit de markt serieus opgepakt en zijn producten verduurzaamd. Ze zijn hiermee koploper in Europa. We hopen dat dit praktische voorbeeld internationaal inspirerend gaat werken.’

Recycling leidt besparing van miljard ton CO2
De Vereniging Afvalbedrijven steunt de Global Recycling Foundation (GRF) in haar strijd tegen de klimaatverandering en de transitie naar de circulaire economie. De Global Recycling Foundation is in oktober 2018 opgericht om wereldwijd recycling te stimuleren en te promoten. Recycling en hergebruik van afval(stoffen) zijn een cruciaal onderdeel van de transitie naar de circulaire economie. Door recycling kan tegen 2030 meer dan een miljard ton koolstofdioxide (CO2) worden bespaard. De Nederlandse organisaties uit de afval- en recyclingsector steunen de GRF omdat zij bij willen dragen aan de wereldwijde omslag van storten naar recycling van afvalstoffen. Op dit moment is wereldwijd het dumpen en storten van recyclebare afvalstoffen nog steeds de meest voorkomende praktijk. Daarbij gaan honderden miljoenen tonnen grondstoffen voor recycling verloren.