De finalisten die het tegen elkaar op gaan nemen in de strijd om de Circular Awards 2020 zijn bekend. Uit 121 inzendingen zijn drie opvallende circulaire bedrijven en drie projecten van publieke instellingen geselecteerd. Kanshebbers zijn MUD Jeans, Schijvens en Kaumera (bedrijven), Provincie Noord-Holland, Amsterdam Economic Board en Provincie Fryslan (publieke organisaties).
Op 3 februari pitchen zij tegen elkaar in Den Haag om de Circular Award Business 2020 en Circular Award Public 2020 in de wacht te slepen. De prijs gaat naar het meest iconische circulaire product of project dat laat zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland
Over de Circular Awards Business finalisten
De Circular Awards Business finalisten lopen dit jaar uiteen van circulaire jeans tot een nieuwe grondstof gemaakt van afvalwater. De jeans van Nederlands circulair denimmerk MUD Jeans worden gemaakt van slechts vier verschillende stoffen, één soort materiaal voor de knopen en rivets, en één soort stikgaren. Je kunt de jeans kopen of leasen en teruggestuurde jeans worden gerecycled tot nieuwe denim producten. De textielindustrie moet een metamorfose ondergaan om in 2050 bijna 10 miljard mensen te kunnen kleden.
Bedrijfskledingproducent Schijvens ontwerpt collecties bestaande uit vijftig procent gerecyclede afgedragen of kapotte werkkleding en vijftig procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Het resultaat: honderd procent circulair garen.
Kaumera is een nieuwe grondstof uit slib dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater. Gezuiverd afvalwater is een waardevolle bron van energie en grondstoffen. In oktober 2019 is in Zutphen de eerste grondstoffenfabriek ter wereld geopend die Kaumera produceert. Deze nieuwe grondstof kent vele mogelijke toepassingen en zorgt voor minder slibafval, 20-35% minder CO2-uitstoot en 30-80% lager energieverbruik.
Over de Circular Awards Public finalisten
De Provincie Noord-Holland heeft de kansen voor hoogwaardig hergebruik van hout in Noord-Holland in kaart gebracht en een openbaar rekenmodel ontwikkeld voor verschillende businesscases. Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar per jaar. De provincie is gestart met een pilot voor twee circulaire houtketens. Zo zijn van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.
In januari 2015 startte de Amsterdam Economic Board het programma ‘De Metropoolregio Amsterdam als Circulaire Grondstoffenhub’, in samenwerking met gemeenten en overheden van de Metropool Regio Amsterdam, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het programma heeft als einddoel om de circulaire economie tot het nieuwe normaal te maken op landelijk niveau. De aanpak richt zich op verschillende schaalniveaus tegelijk: wijk, stad, regio, nationaal en EU/ internationaal. De AMEC Board functioneert als trekker (‘transitiemakelaar’) tussen de betrokken partijen en regisseert en bouwt coalities.
De N381 is de eerste Friese provinciale weg waarbij ál het vrijkomende twee-laags ZOAB (zeer open asfaltbeton), 5.600 ton, voor honderd procent circulair wordt hergebruikt voor dezelfde nieuwe weg. Zo komt 7,2 kilometer van de oude rijbaan tussen Donkerbroek en Oosterwolde halverwege 2020 als nieuw asfalt terug op de nieuwe rijbaan. Een veelbelovend begin van de Provincie Fryslân, die stevig inzet op circulaire economie om ervoor te zorgen dat de provincie mooi en leefbaar blijft.
Circular Awards 2020
Op 3 februari pitchen de zes finalisten in Den Haag tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Op deze dag kiest de vakjury samen met het publiek één winnaar van de Circular Award Business en één winnaar voor de Circular Award Public. De jury reikt daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan een iconisch circulair burgerinitiatief.
Vakjury
Onder leiding van prof. dr. Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht) selecteert een deskundige jury, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit, het meest opvallende circulaire bedrijf voor de Circular Award Business. Een vakjury onder leiding van prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW) beslist over de winnaar voor de Circular Award Public en de Eervolle Vermelding Burgerinitiatieven. Juryleden zijn onder andere Mark Groot Wassink (Auping, winnaar Circular Award Business 2019), Cathelijn Peters (directeur Unie van Waterschappen) en Antoine Heideveld (Versnellingshuis Nederland Circulair).
De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in opdracht van het ministerie van IenW. De awards worden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de vijfde Week van de Circulaire Economie.