PreZero en Gloovy Eco Gloves bundelen de krachten om wegwerphandschoenen een nieuw leven te geven. Dit doen zij om de kringloop van deze handschoenen, waarvan er nu nog jaarlijks miljarden in de verbrandingsoven belanden, te sluiten. Gloovy heeft als eerste een wegwerphandschoen op de Europese markt gebracht die na gebruik weer ingezet kan worden als grondstof voor nieuwe ‘gloovies’. PreZero zamelt deze in bij de distributeurs van Gloovy en zorgt ervoor dat ze worden verwerkt tot granulaat, dat vervolgens in de fabriek van Gloovy als grondstof wordt ingezet om nieuwe handschoenen van te maken. Zo kunnen maar liefst 40 miljoen handschoenen dit jaar al een tweede leven krijgen. Het is de ambitie dat tegen 2026 ruim 100 miljoen gloovies gerecycled worden.

Naar schatting belanden er jaarlijks wereldwijd maar liefst 400 miljard wegwerphandschoenen in de afvalcontainer. Deze handschoenen worden in allerlei sectoren gebruikt: van food tot gezondheidszorg en van horeca tot de schoonmaakbranche. Dat leidt tot een enorme milieubelasting. Zo zijn deze handschoenen meestal van latex of nitril gemaakt. Dat zijn grondstoffen die vrijwel niet te recyclen zijn, waardoor de handschoenen na gebruik in de verbrandingsoven belanden. Gloovy heeft als eerste een duurzaam geproduceerd alternatief geïntroduceerd die na gebruik en bewerking weer wordt ingezet als grondstof voor nieuwe handschoenen.

“De ‘gloovy’ is de meest duurzame handschoen van Nederland. In vergelijking met wegwerphandschoenen van nitril is de CO2-uitstoot per pallet ‘gloovies’ maar liefst 6.765 kg lager; dit staat gelijk aan zo’n 54 retourvluchten tussen Amsterdam en Londen”, vertelt Thijs Groenen, medeoprichter van Gloovy. “De samenwerking met PreZero stelt ons in staat de milieu-impact van deze handschoenen significant te verlagen. We zijn dan ook erg blij dat we samen een belangrijke stap vooruitzetten om de kringloop van wegwerphandschoenen te sluiten”.

“De ‘gloovy’ is een bijzondere innovatie, die het voor het eerst mogelijk maakt dat wegwerphandschoenen een tweede leven krijgen. Met de recycling van deze duurzame handschoenen slaan we twee vliegen in één klap: we zorgen niet alleen dat de ‘gloovies’ na inzameling en verwerking een nieuw leven krijgen, het levert ook een forse CO2-reductie op. We laten hiermee opnieuw zien dat we door samen te werken mooie stappen kunnen zetten op weg naar een duurzaam morgen”, zegt Barbara Huizink, Directeur Innovatie van PreZero.

Gloovies: de duurzame, recyclebare handschoen
De duurzame, recyclebare handschoenen van Gloovy bestaan voor 60 procent uit gerecycled materiaal, zogeheten thermoplasten die geschikt zijn voor hergebruik. Gloovy heeft een systeem ontwikkeld om deze grondstoffen ‘in the loop’ te houden. Zo plaatst zij containers bij de hoofdkantoren, distributiecentra of andere hubs van bedrijven, waar de handschoenen kunnen worden ingeleverd. PreZero – aanjager van innovatie in afvalmanagement en recycling – zorgt ervoor dat deze worden verwerkt tot granulaat, waarna er nieuwe handschoenen van worden gemaakt.

Drie schoonmaakgiganten – Asito, CSU en Gom Schoonhouden – hebben de duurzame handschoenen in 2023 uitgebreid getest en sinds dit jaar in gebruik genomen. Hierdoor besparen de drie bedrijven samen ongeveer 1.600 ton CO₂-uitstoot per jaar.

Meer informatie over de recyclebare handschoen is te vinden op: www.gloovyecogloves.nl