Heel Noord-Nederland Recyclet

Op maandag 12 oktober 2020 vindt tijdens de Nationale Recycleweek de aftrap van de campagne “Heel Noord-Nederland Recyclet” plaats. De openingshandeling zal worden verricht door wethouder Peter Verschuren van de gemeente Midden Groningen op het afvalbrengstation in Hoogezand.

Heel Noord-Nederland Recyclet
Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Jaarlijks produceren we wereldwijd zo’n 45 miljard elektronisch afval. Dit komt omdat we steeds sneller afstand doen van onze elektrische en elektronische apparaten. Van 12 oktober tot en met 18 oktober is de Nationale Recycleweek en komen veel gemeenten in Noord-Nederland in actie. Afgedankte elektrische en elektronische apparaten kunnen het hele jaar door ingeleverd worden op het afvalbrengstation of op de milieustraat in de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat deze ingeleverde apparaten op de juiste wijze gerecycled worden. Toch verdwijnen er jaarlijks nog duizenden kilo’s elektrische en elektronische apparaten in het huisvuil.

Tijdens de Nationale Recycleweek besteden gemeenten in Noord-Nederland extra aandacht aan de inzameling van elektronisch afval. De opbrengst van het ingezamelde elektronisch afval wordt die week geschonken aan Stichting Lutje Geluk en aan Wensstichting Drenthe.

Duurzaam en sociaal
Elektronisch afval zijn alle afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Deze apparaten kun je herkennen aan een batterij of een stekker; zoals haardrogers, computers, elektrische tandenborstels, wasmachines, en dergelijke. Deze afgedankte apparaten dienen ingeleverd te worden op het afvalbrengstation of op de milieustraat in de gemeente. De gemeente zorgt er voor dat deze apparaten bij afvalverwerkers terechtkomen waar ze op een duurzame en verantwoorde manier worden gerecycled. Dit is erg belangrijk want de apparaten bevatten veel waardevolle en schaarse grondstoffen. Deze grondstoffen worden nu grotendeels uit de natuur gehaald. Maar het winnen van deze grondstoffen gaat niet zonder risico’s. In veel gebieden is sprake van kinderarbeid en geweld. Daarnaast zijn deze grondstoffen zeer schaars en raken de komende jaren op. Het hergebruiken van deze grondstoffen is dus écht heel belangrijk.

De afgedankte elektrische en elektronische apparaten uit Noord-Nederland worden bij Virol in Scheemda op een duurzame en verantwoorde manier gesorteerd en verwerkt. Dit wordt gedaan door mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Langdurig werklozen, vroeg schoolverlaters en inburgeraars worden middels het recycleproces opgeleid naar een betaalde baan. Door uw afgedankte apparaten in te leveren zorgt u dus ook voor extra werkgelegenheid in het Noorden van Nederland.

Kom in actie!
Lever in de actieweek uw apparaten in en draag niet alleen een steentje bij aan een schoner milieu en meer werkgelegenheid: u steunt ook nog eens het goede doel, Lutje Geluk en Wensstichting Drenthe.

Initiatief
Dit is een initiatief van Virol, Weee Nederland en de deelnemende gemeenten uit Noord-Nederland.

Kick Off
Maandag 12 oktober, 14.00 uur Afvalbrengstation Overslagweg 3, Roden

Maandag 12 oktober, 16.00 uur Afval Brengpunt, Van Neckstraat Hoogezand

Hou rekening met de maatregelen omtrent Covid-19. Wij bevelen aan om een mondkapje bij u te dragen.