Cramer ontvangt miljoenste Jekko

Jacqueline Cramer ontvangt de speciale miljoenste Jekko uit handen van Jan Vlak

Wecycle heeft de miljoenste Jekko uitgereikt aan Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute en voormalig milieuminister. Hiermee viert de recyclingorganisatie de mijlpaal dat 1 miljoen Nederlandse huishoudens de Jekko in huis hebben. De Jekko is de inzamelbox voor afgedankte kleine elektrische apparaten, spaarlampen en batterijen. Cramer wees tijdens de uitreiking op het belang van de Jekko voor de kringloopeconomie.

Succes
Uit onderzoek blijkt dat Jekko een succes is: consumenten die een Jekko in huis hebben, leveren vaker afgedankte apparaten en lampen op de juiste manier in. In 2011 gaf 42 procent aan 1 of meerdere keren iets van de verzamelde spullen te hebben ingeleverd. Inmiddels is dat percentage bijna verdubbeld naar 79 procent. Met name kleine elektrische apparaten en spaarlampen worden steeds vaker ingeleverd. Ook geeft maar liefst 88 procent aan Jekko in de toekomst te blijven gebruiken. Hiermee is de Jekko een geduchte concurrent voor de vuilnisbak geworden.

“De recycling van klein e-waste is belangrijk. Er zitten waardevolle grondstoffen in die we zoveel mogelijk moeten hergebruiken. Zo kunnen we de uitputting van grondstoffen voorkomen”, zegt Jacqueline Cramer. “De Jekko is een goed middel om thuis klein e-waste in te zamelen. Samen met 1 miljoen huishoudens lever ook ik vanaf nu met de Jekko een bijdrage aan de kringloopeconomie”, aldus Cramer.

Jan Vlak, directeur Wecycle, vult aan:”Ik ben er trots op dat we met de ontwikkeling en verspreiding van de Jekko zo’n bijdrage kunnen leveren aan recycling van klein e-waste. De Jekko werkt, omdat het inleveren al thuis begint door de apparaten en lampen op één plek te kunnen bewaren. Inleveren kan daarna op talrijke plekken in de buurt.”

Gemak
De Jekko is in 2009 speciaal door Wecycle ontworpen om het weggooien van kleine apparaten en spaarlampen tegen te gaan. Elk jaar gooien we zo’n 2 kilo per persoon aan kleine elektrische apparaten en spaarlampen weg. Na vier jaar staat de groene inzamelbox in maar liefst een miljoen huishoudens in Nederland.

De Jekko heeft twee functies: hij maakt gebruikers bewust dat apparaten en lampen niet in de vuilnisbak horen én geeft meteen een oplossing voor de rondslingerende spullen. Deze zijn met Jekko makkelijk op één plek te bewaren om vervolgens gescheiden in te leveren.