Coolrec, dochteronderneming van Renewi, investeert in een nieuwe elektrostatische scheider op haar locatie in Waalwijk, slechts twee jaar na de installatie van de eerste multi-elektrostatische scheider. Deze nieuwe scheider, gecombineerd met opslagsilo’s, maakt het mogelijk om nog meer plastics op het hoogste kwaliteitsniveau te scheiden, met tot doel om zoveel mogelijk hoogwaardige secundaire grondstoffen te produceren.

State-of-the-art scheider
Coolrec, de Europese marktleider in het recyclen van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (WEEE), werkte samen met wereldproducent Hamos voor de nieuwe scheider. De machine scheidt met een macro-onzuiverheidsscheider gemengde afvalstromen, zoals papier, houtvezels of stukjes rubber uit de op te schonen kunststofstromen. De kunststoffen worden vervolgens op basis van elektromagnetische lading per type gesorteerd.

Grondstoffen van nog beter kwaliteit
Dit proces maakt het mogelijk om nog meer plastics (PS en ABS) op een hoog kwaliteitsniveau te scheiden en daarmee om nog meer soorten hoogwaardige secundaire grondstoffen te produceren die door klanten van Coolrec in nieuwe producten kunnen worden verwerkt.

Ramon Bongers, manager plastics bij Coolrec: “Deze nieuwe lijn voldoet volledig aan de behoeften van onze klanten. Door deze uitbreiding kan Coolrec een zeer hoogwaardig maalgoed produceren en daardoor gaan we in de volgende fase ook een nog beter en stabieler PS- en ABS-regranulaat maken. Klaar voor hoogwaardige toepassingen in bijvoorbeeld elektronica, automotive, speelgoed of de bouw”.

Bas van Ginkel, managing director bij Coolrec: “De Europese markt  voor hoogwaardige secundaire plastics vraagt om in extra capaciteit te blijven investeren. Coolrec blijft zich richten op steeds hogere kwaliteit en eist zo haar plek op in de high-end markt voor kunststoffen.”

Coolrec’s investeringen sluiten volledig aan bij de strategie van Renewi om zich te positioneren als producent van secundaire grondstoffen van hoge kwaliteit. De ambitie om voortdurend waar mogelijk de CO2-uitstoot te verminderen wordt op haar beurt onderstreept door de installatie van een elektrische voordrooginstallatie, waardoor er helemaal geen fossiele brandstof meer wordt gebruikt.