Coolrec nieuwe partij bij Goudconvenant

Het Convenant Verantwoord Goud krijgt er een partij bij. Het recyclingbedrijf Coolrec sluit zich aan bij dit goudconvenant. Dit bedrijf is een dochteronderneming van Renewi (voorheen Van Gansewinkel) dat onder andere goud herwint uit afgedankte apparaten.

De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Met de ondertekening maakt het bedrijf Coolrec hier onderdeel van uit. Doel van het convenant is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten en milieu- en biodiversiteitstandaarden beter gerespecteerd worden. Sommige van de risico’s op dat gebied zijn te complex voor een individueel bedrijf om op te lossen. Het convenant biedt de mogelijkheid voor de sector brede kwesties gezamenlijk aan te pakken.

De Nederlandse goudsector
Nederland is een kleine speler in de mondiale goudwereld. Hier wordt het vooral verwerkt in sieraden, elektronica en munten. Europa is goed voor 2 procent van de wereldwijde goudconsumptie. Jaarlijks komt er bijna 4300 ton op de markt. Daarvan is 66 procent nieuw goud en 34 procent komt uit recycling. Voor meer feiten zie de factsheet.

Aan de slag
Het goudconvenant is officieel van kracht sinds 19 juni 2017 en heeft een looptijd van vijf jaar. Coolrec kan als nieuwe partij bij het convenant nog tijdig aansluiten bij de plannen die de partijen gezamenlijk maken voor de komende periode.

Coolrec
Coolrec biedt met negen locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk een integraal en internationaal netwerk voor de verwerking van WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) op het hoogste niveau. Coolrec recyclet elektrische apparaten en elektronicaproducten tot hoogwaardige secundaire grondstoffen.

Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec: “Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken zijn wij in staat deze specifieke materialen, zoals edelmetalen, terug te winnen zodat deze weer als grondstof hergebruikt zijn in de vervaardiging van nieuwe producten. Onze circulaire gedachte en doelstelling daarbij is om bijvoorbeeld goud uit afgedankte elektronica te leveren voor de productie van nieuwe elektronica. Met dit proces beschermen we de wereld tegen vervuiling, behouden we de eindige bronnen en stellen wij onze klanten in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Het gedachtegoed van dit goudconvenant sluit hier naadloos bij aan. Wij zijn dan ook trots op deze circulaire samenwerking met de SER”.