Attero start bouw granulaatfabriek en werving personeel

Attero investeert ruim 25 miljoen euro in de bouw van een fabriek die kunststoffolie uit huishoudelijk afval gaat opwerken tot hoogwaardig granulaat voor recycling. De start van werving van nieuw personeel start nu. De bouw van de nieuwe fabriek begint medio maart.

Werkgelegenheid
De nieuwe fabriek op de locatie Wijster gaat aan zeker 25 mensen werk bieden. De werving voor deze medewerkers start nu met het zoeken naar 13 operators en 5 hoofdoperators in Noord-Nederland. Voor operators biedt deze innovatieve fabriek een uitdaging, omdat de combinatie van wastechnieken voor het reinigen van plastics uit huishoudelijk afval de eerste van zijn soort in Europa wordt. Daarmee zet Attero een volgende stap in de recycling van teruggewonnen kunststof verpakkingen door er hoogwaardige granulaat van te maken. Daarmee sluit Attero de kringloop van deze soort kunststof (LDPE).

Productieproces
De granulaatfabriek bestaat uit een aantal hoofdcomponenten. Allereerst worden de folies machinaal verkleind, gewassen en gedroogd. Voor het droogproces maakt de fabriek gebruik van de warmte van de naastgelegen afvalenergiecentrale. Vervolgens worden de verkleinde en geschoonde kunststofdeeltjes onder warmte en druk geëxtrudeerd. Dat is een proces waarbij het materiaal geperst wordt tot korrels (=granulaat). De machines en de processtraten komen te staan in een productiehal met een oppervlakte van 2.800 m2. Deze hal biedt tevens ruimte voor de controleruimte en kantoor. Attero heeft voor de diverse onderdelen van de fabriek leveranciers geselecteerd, die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling en levering van recyclingmachines aan de kunststofindustrie.

Voorloper
Met de bouw van deze granulaatfabriek loopt Attero voorop in Europa. Het grote verschil met bestaande installaties is dat hier folies intensief gewassen en verwerkt worden tot hoogwaardig granulaat van zogeheten ‘virgin’ kwaliteit. Vanwege deze innovatie krijgt Attero een subsidie uit Europa.
In de afgelopen jaren investeerde Attero al op grote schaal in het terugwinnen en sorteren van kunststoffen uit huishoudelijk restafval in Wijster en Groningen. Dat levert acht recyclebare stromen op: PET, PET-schaaltjes, PE, PP, folies, mixstroom, drankenkartons en metalen. Attero gaat in Wijster jaarlijks 24.000 ton folies opwerken tot re-granulaat. De overige kunststofstromen gaan naar andere verwerkers die daaruit ook weer granulaat maken.