‘Succesvol hergebruik van verpakkingsafval kan niet zonder te blijven innoveren’

Hester Klein Lankhorst, Algemeen directeur, Afvalfonds Verpakkingen (Foto: Afvalfonds Verpakkingen)

Het initiatief van Albert Heijn met de closed-loop recycling van de PET-bakjes voor fruitsalades van verpakkingsproducent Hordijk, is een mooi voorbeeld van recycling van “schap tot schap”. Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft zich de afgelopen jaren samen met recyclingpartners ingezet voor het beter recyclebaar maken van PET-bakjes en -schaaltjes zodat deze geschikt zijn om te gebruiken als grondstof voor nieuwe verpakkingen van PET.

Met de nieuwe technieken die onze partners 4PET Recycling en Umincorp ontwikkelden, kan het gerecyclede PET nu ook gebruikt worden als grondstof voor nieuwe voedselverpakkingen en daar is inmiddels een grote vraag naar ontstaan. Zowel vanuit de maatschappij als vanuit de bedrijven zelf.

4PET ontwikkelde een recycletechniek waarmee PET-schaaltjes gerecycled worden tot grondstof die toepasbaar is in voedselverpakkingen die tot 100% uit gerecycled materiaal kunnen worden gemaakt. Umincorp kan met nieuwe technologie de PET-schaaltjes met een hoge zuiverheid sorteren uit het verpakkingsafval. Met de investering eind december 2021 in een innovatieve plastic recyclingfabriek op industriële schaal waarmee gerecycled PET kan worden geproduceerd.

Succesvol hergebruik van verpakkingsafval kan niet zonder te blijven innoveren. Als Afvalfonds werken wij niet alleen aan de recycling van PET-schaaltjes, ook de recycling van folies en drankenkartons pakken wij aan, samen met de partijen die deze verpakkingen gebruiken en recyclen. We nemen in deze projecten de regie in handen door de koers uit te zetten in de Roadmap kunststoffen.

Het hoge aandeel PET-schaaltjes dat gerecycled kan gaan worden, draagt bij aan het behalen van de recycledoelstellingen in 2025 en 2030. Ook sloten wij overeenkomsten over de uitbreiding van recyclecapaciteit en het verhogen van de kwaliteit, waardoor transparante PET-schaaltjes nu als “goed recyclebaar” worden geclassificeerd door de recyclecheck van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

Ongeveer 10% van het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval bestaat uit PET-schaaltjes. Voorheen konden PET-bakjes en -schaaltjes alleen worden ingezet als bij-stroom bij de recycling van PET-flessen en samen met allerlei verschillende soorten plastic in een ‘gemixte’ recyclestroom. In beide gevallen zat er vanwege kwaliteitseisen een bovengrens aan de hoeveelheid PET-schaaltjes.

Hester Klein Lankhorts, Algemeen directeur, Afvalfonds Verpakkingen