Sustonable en SUEZ maken 100 procent recyclebare keukenbladen

SUEZ – specialist in afval- en grondstoffenmanagement – investeert in Sustonable, een startup die is gespecialiseerd in het produceren van composiet plaatmateriaal met het volledig gerecyclede bindmiddel PET. Met dit materiaal worden onder andere volledig recyclebare, hoogwaardige en oersterke keukenbladen gemaakt met de uitstraling van natuursteen. Hiermee kan het gebruik van natuursteen met 80% verminderen en wordt plastic afval opgewerkt naar een hoogwaardig nieuw product. Beide partijen zien de krachtenbundeling als een nieuwe stap in haar streven om de circulaire economie te stimuleren en grondstoffenschaarste het hoofd te bieden. De ontwikkeling vindt plaats gezamenlijk met de partners Dekker Zevenhuizen, grootste keukenbladfabrikant in Nederland en de regionale investeringsmaatschappij de Brabantse Ontwikkelings Maatschapij (BOM).

Sustonable brengt als startup hoogwaardige technologie en diepgaande chemische kennis in van PET en composietsteen. SUEZ heeft als internationale partij toegang tot de grondstoffen, wereldwijde kennis van de circulaire economie en support het project financieel. Beide partijen gaan in nauwe samenwerking de duurzame keukenbladen doorontwikkelen en uitgebreid testen. Dekker Zevenhuizen brengt haar kennis van de keukenbladenmarkt in alsmede de expertise op het gebied van fabricage, doordat zij een van de modernste en meest geavanceerde productiesystemen ter wereld heeft voor de verwerking van composietbladen. De BOM draagt bij met professionele financieringskennis.

Innovatief materiaal
Het innovatieve plaatmateriaal van Sustonable wordt in eerste instantie gebruikt voor keukenbladen en wandpanelen voor badkamers. Het materiaal heeft de uitstraling van steen en is goedkoper om te produceren. Bovendien maakt het tot twee keer minder gebruik van grondstoffen en is het een stuk lichter, flexibeler en sterker dan bestaande materialen. Het materiaal is 100 procent recyclebaar, wat een bijdrage levert aan de circulaire economie. Als bindmiddel wordt gerecycled PET gebruikt, bestaande uit plastic flessen die zijn vervaardigd uit polyethyleentereftalaat, een kunststof die goed gerecycled kan worden. De technologie en productsamenstelling zijn uniek en gepatenteerd.

Groeiende vraag
Laurens van Graafeiland van Sustonable, vertelt: “Er is een enorme behoefte onder consumenten aan
hoogwaardig, duurzaam en betaalbaar plaatmateriaal voor keukens en badkamers. Daarom willen we samen met partners, waaronder SUEZ, het hoogwaardige plaatmateriaal doorontwikkelen en uitgebreid testen. Voor ons was meteen duidelijk dat we een strategische partij nodig hadden die toegang heeft tot secundaire grondstoffen. Deze partij hebben we gevonden in SUEZ”.

Het sluiten van de keten
Met haar deelname geeft SUEZ een concrete invulling aan haar missie om met partners de afvalketen verder te sluiten. Als regisseur van de kunststofketen heeft SUEZ toegang tot gerecyclede grondstoffen. “Wij zijn erg blij met onze deelname aan Sustonable. Hiermee zetten we een volgende stap in het geschikt maken van gebruikte kunststoffen als hoogwaardige grondstof voor nieuwe producten”, vertelt Vincent Mooij, Business Innovator bij SUEZ. “Een substantieel deel van de kunststoffen dat wordt verwerkt in de keukenbladen is afkomstig van de sorteerinstallatie voor kunststof verpakkingsafval van SUEZ in Rotterdam. Door hoogwaardige grondstoffen terug te leveren aan onze industriële klanten, sluiten we de keten.“

Bouw nieuwe fabriek
Sustonable heeft de ambitie dit jaar met de bouw van een nieuwe fabriek in Brabant te starten: een productielocatie waar op basis van gerecyclede kunststoffen op innovatieve wijze nieuwe producten worden gemaakt die natuursteen kunnen vervangen. Hiervoor zal een nieuwe financieringsronde plaatsvinden.

In maart sloot Sustonable ook al een overeenkomst met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij als lead investor. Sustonable werkt tevens samen met Dekker Zevenhuizen, marktleider op het gebied van het op maat maken van keukenbladen. De investering wordt gebruikt voor het ontwikkelen van het product en het proces.