40 Olympische zwembaden vol kunststof…

Jaarlijks sorteert SUEZ ca. 100.000 m3 harde kunststoffen die worden ingezameld via gemeentelijke milieustraten. Dat staat ongeveer gelijk aan 40 Olympische zwembaden vol kunststof. Deze enorme hoeveelheid wordt sinds 1 maart van dit jaar vrijwel volledig geautomatiseerd gesorteerd en ingezet als grondstof voor nieuwe producten. De nieuwe sorteerinstallatie die dit mogelijk maakt, staat bij SK Polymers in Roosendaal; een samenwerking tussen SUEZ en Kempenaars Recycling.

De sorteerinstallatie is inmiddels zo’n zes maanden in gebruik en speelt in op de groeiende behoefte aan secundaire grondstoffen. De installatie sorteert de aangeboden harde kunststoffen voor 98% automatisch uit in zes verschillende monostromen waaronder Polypropyleen, Polyethyleen en Polystyreen. Maar liefst 90% van het aangeboden kunststof wordt als nieuw product op de markt gebracht. Dit resultaat is boven verwachting, vertelt Paul Valster, directeur new business van SUEZ. “We zijn heel tevreden. Het uitvalpercentage is zelfs lager dan vooraf ingeschat.”

“Automatische sortering voor zuivere monostromen”
Voorheen werden de ingezamelde harde kunststoffen, denk aan tuinstoelen, speelgoed en bloempotten, voornamelijk handmatig gesorteerd. De state-of-the-art installatie maakt gebruik van verschillende technieken zoals een shredder, infrarood scheiders en een flotatie unit. “Hierdoor ontstaat een bijna volledig automatisch sorteerproces dat zorgt voor een veel hoger rendement en veel zuiverdere monostromen”, aldus Eric Kempenaars van Kempenaars Recycling. “Voorheen konden we maar zo’n 60% van de materialen recyclen, nu is dat dus ruim 90%. De gesorteerde monostromen worden verwerkt tot flakes; stukjes plastic van 1 tot 6 cm. Deze flakes dienen als grondstof voor nieuwe producten zoals kratten, gieters, autodashboards of de behuizing van mobiele telefoons.”

“Uit duurzaamheidsoogpunt moet je gerecyclede grondstoffen willen gebruiken”
Valster ziet veel kansen voor de recyclede flakes. “Afval is waardevol. Door afval goed te scheiden en vervolgens te recyclen, gebruiken we de grondstoffen die we uit onze aarde halen steeds weer opnieuw. En dat is hard nodig. Want die grondstoffen raken op. De kunststofverwerkende industrie is op zoek naar kwalitatief goede stromen. Wij kunnen constante kwaliteit leveren, zodat de producent altijd weet waar hij aan toe is. Uit duurzaamheidsoogpunt en maatschappelijke verantwoordelijkheid moet je als producent dit materiaal gewoon willen gebruiken. Samen zetten we zo belangrijke stappen in de circulaire economie.”