ZKH Prins Carlos opent groengasinstallatie van Omrin

Met het symbolisch ‘sluiten van de kringloop’ van afval naar groengas nam ZKH Prins Carlos vandaag de nieuwe groengasinstallatie van Omrin officieel in gebruik. Op Ecopark De Wierde in Heerenveen produceert Omrin met de nieuwe installatie ruim 14 m3 miljoen groengas. Daarvan wordt 13m3 miljoen geschikt gemaakt voor tenminste 10.000 huishoudens. Daarnaast wordt 1 m3 miljoen groengas verwerkt tot brandstof voor haar eigen voertuigen. “Schoon en stil,” zo vertelt Hein Grafhorst, directeur recycling van Omrin.

“U kunt trots zijn op dit resultaat!” sprak Prins Carlos. “Het is nu zaak dat de wereld ook echt weet wat Omrin doet en hoe jullie de kringlopen sluiten. Omrin is een voorbeeld hoe je samen komt tot praktisch resultaat. Dus wees niet zo bescheiden en deel het!” Met een knipoog voegde hij daar aan toe: “Pas vandaag hoorde ik waar de naam Omrin ook voor staat, Fries voor Omloop of Kringloop. Dus dat is echt vooruitkijken…” Ook burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden sprak de ruim 100 genodigden toe in zijn rol als aanjager van groengas en de circulaire economie in Fryslân. Ferd Crone: “Samen zijn we in staat om de circulaire economie echt waar te maken. Er zijn in Fryslân zoveel mooie initiatieven die laten zien dat het kan. Deze installatie van Omrin bewijst dat ook weer.”

Tijdens het mini-symposium, voorafgaand aan de openingshandeling, sprak ook Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, over de urgentie van handelen om te komen tot een circulaire economie. “Mensen realiseren zich nog onvoldoende welke directe noodzaak er is. We putten de aarde ontzettend snel uit, sneller dan we denken. De noodzaak tot innovatie is er. En de techniek is er. Het gaat er nu om dit zo snel mogelijk waar te maken.”

Directeur John Vernooij roemde de gezamenlijke inzet. “Alleen samen kunnen we dit voor elkaar krijgen. Met goede ideeën en soms gekke mensen. Wij nemen als Omrin graag het voortouw om organisaties en plannen te verbinden om de wereld te verduurzamen. Vandaag is daarom een belangrijke dag voor ons waar we trots op zijn!”