Waterland zet Attero in etalage

Investeerder Waterland zet Attero in de etalage. Volgens Waterland is er aanhoudende en serieuze interesse voor de voormalige afvalverwerkingstak van energiebedrijf Essent, waardoor nu een proces is gestart voor de mogelijke verkoop van Attero.

De verwachting is dat het verkoopproces zeker tot het einde van dit jaar gaat duren, zo werd woensdag bekendgemaakt door de afvalverwerker. Mocht het inderdaad tot een verkoop komen, dan zal die pas in 2017 worden afgerond.

Een koper krijgt ook de zorg over de vuilstort op de VAM-berg. De nieuwe eigenaar moet er voor zorgen dat de berg goed wordt afgesloten en beheerd. Dat zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe.

Goed beheer van de VAM-berg
“We hebben afspraken met Attero over hoe ze nog mogen storten op de VAM-berg en de sluiting en afwerking van de stortplaats in 2032”, zegt Stelpstra. Attero moet ook geld reserveren voor het beheer na 2032. Ook als het bedrijf wordt verkocht zullen die afspraken blijven staan, volgens Stelpstra. “Wij zitten er bovenop dat Attero ervoor zorgt dat die afspraken overgedragen worden op een nieuwe eigenaar.”

Attero kan er ook voor kiezen om bij de verkoop geld aan de provincie te geven voor het beheer van de VAM-berg na 2032, zegt Stelpstra. De provincie wordt dan eigenaar van de gesloten vuilstortplaats.

Geen invloed op import buitenlands afval
Als Attero wordt verkocht aan een buitenlandse afvalverwerker heeft de provincie geen invloed op de import van afval dat in de vuilverbrandingsinstallatie verwerkt wordt. “Maar nu komt er ook al Engels afval in de verbrander in Wijster terecht. Afval is handel en Attero is een commercieel bedrijf. Uiteraard moet de overheid er wel op toezien dat import en verbranding van het afval volgens de regels verloopt.”

 

Attero verwerkt jaarlijks zo’n 3,3 miljoen ton afval, dat onder meer gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf telt vijftien fabrieken waar in totaal achthonderd mensen werken.

Vorig jaar was Attero goed voor een slordige 340 miljoen euro aan omzet. Daarop werd een winst van bijna 50 miljoen euro behaald.