Renewi verkoopt Canadese activiteiten

Renewi is verheugd te kunnen melden dat het een bindende overeenkomst heeft gesloten voor de verkoop van zijn Canadese activiteiten (‘Renewi Canada’) aan Convent Capital (‘Convent’), een onafhankelijk Nederlands investeringsfonds gevestigd in Amsterdam dat een focus heeft op duurzaamheid, voor een bedrag van CAD 107,5 mln. (ongeveer € 72 mln.).

Bij voltooiing ontvangt Renewi een contante vooruitbetaling van ongeveer CAD 84 mln. (ongeveer € 56 mln., £ 50 mln.*) **. Na voltooiing zal Convent, met de assistentie van Renewi, ernaar streven om aanvullende projectfinanciering te realiseren voor de activiteiten van Renewi Canada. Wanneer deze afronding succesvol wordt uitgevoerd, ontvangt Renewi de aanvullende vergoeding tot een maximum van CAD 17,5 mln. (ongeveer € 12 mln., £ 10 mln.1).

De bedrijfswaarde van CAD 107,5 mln. (ongeveer € 72 mln., £ 64 mln.*) omvat uitgestelde vergoedingen, schuldgerelateerde posten en aanpassingen op de kapitaaluitgaven. Direct na voltooiing, zal door ontvangst van de aanvangsvergoeding en lagere transactiekosten de hefboomwerking van de Groep afnemen met ongeveer 0,23x. ***, ****

De voltooiing van de overeenkomst vindt naar verwachting plaats voor het einde van september 2019, afhankelijk van de goedkeuring door betrokken gemeenten in Canada over de wijziging in zeggenschap.

In reactie op de verkoop, zei CEO Otto de Bont:
“De aankondiging van vandaag komt voort uit onze eerdere toezegging om onze activiteiten verder te vereenvoudigen en de balans te versterken door een reële waarde te realiseren met de verkoop van onze Canadese activiteiten. Convent is al gevestigd in Canada en we geloven dan ook dat Convent een goede eigenaar zal zijn voor onze klanten en medewerkers in Canada.”

Opmerkingen en aanvullende informatie
*Op basis van een CAD/EUR wisselkoers van 1,5006 en een CAD/GBP wisselkoers van 1,6855.
**Onder voorbehoud van genormaliseerd bedrijfskapitaal en andere gebruikelijke aanpassingen bij sluiting.
***In de jaarrekening van de Groep voor het boekjaar dat werd afgesloten op 31 mei 2019, staat Renewi Canada vermeld als een beëindigde bedrijfsactiviteit met bruto activa van € 67,5 mln. De financiële resultaten van de Groep voor het boekjaar dat werd afgesloten op 31 maart 2019 omvat € 18,3 mln. aan omzet en € 1,5 mln. aan exploitatiewinst van Renewi Canada. De IFRS-exclusieve notionele EBITDA-bijdrage voor dezelfde periode bedroeg € 4,6 mln., samengesteld uit € 3,9 mln. uit bedrijfsactiviteiten en € 0,7 mln. uit inkomen van de financiële SPV-activa van Renewi Canada.
****De mate waarop de vereffening van de Groep de extra vergoeding tot CAD 17,5 mln. plus ontvangst van gerecupereerde verzekeringsgelden met betrekking tot de bouw van Surrey erkent/verstrekt, wordt bepaald op het moment van die vereffening op basis van een gewogen beoordeling van de waarschijnlijkheid dat de Groep een dergelijke vergoeding ontvangt. Afhankelijk van deze beoordeling houdt de Groep met betrekking tot de verkoop rekening met een klein verlies of kleine winst.