Vierdaagse team Nijmegen en Wout van Geest Uitblinkers 2015

Het Vierdaagse team van DAR Nijmegen en Wout van Geest van de gemeente Brielle zijn op basis van de publieksstemmen en het oordeel van een vakkundige jury verkozen tot Uitblinker van 2015. Op 18 november ontvingen ze op het Landelijk Zwerfafvalcongres Rendement van Schoon in Utrecht uit handen van juryvoorzitter Olaf Prinsen een cheque ter waarde van 250 euro. Dit jaar werd de verkiezing voor de vierde keer georganiseerd. Met deze verkiezing wordt een positieve bijdrage geleverd aan het imago van het vak van reiniger en de reiniging- en afvalbranche in het algemeen.

Over de winnaars:

Wout van Geest
‘Wout is een zeer gedreven medewerker, hij rijdt dagelijks in Brielle rond en ledigt alle afvalbakken in de gemeente met een grote lach op zijn gezicht en heeft met iedereen wel een praatje. Naast zijn reguliere taken heeft hij ook een buitengewoon hart voor schoon in zijn vrije tijd. Hij zorgt er vrijwillig en in de weekenden voor dat alle overloop van vuil bij de milieueilanden bij grote winkels verwijderd wordt. Hij houdt dit zelf in de gaten en heeft hiervoor geen aansturing nodig. Een erg gemotiveerde reiniger die schoon in zijn DNA heeft, Aldus de jury. Iemand die het verdiend om landelijke waardering te krijgen voor wat hij lokaal zo goed doet!’.

Vierdaagse team Nijmegen
‘De Vierdaags week, is ieder jaar en terugkerende week vol feesten, wandelaars, drukte, gezelligheid en daardoor helaas ook een week vol met (zwerf)afval. Het Vierdaagse team zorgt ervoor dat elke dag al het afval van de feestgangers, bezoekers en wandelaars weer wordt opgeruimd. ‘S avonds ligt er nog veel rommel, de volgende dag is alles schoon alsof er niks aan de hand is. Aan het eind van de ochtend is niet zichtbaar dat er de dag ervoor gefeest is. Het Vierdaags team dat bestaat uit 60 medewerkers zamelt in deze feestweek zo’n 400 ton aan afval in. De jury waardeert het dat het team er jaar in jaar ui weer in slaagt om de stad zo goed schoon te houden. Volgend jaar vindt de 100e editie van de Nijmeegse vierdaagse plaats. In het jaar van de 99e vierdaagse verdienen de reinigers wat de jury betreft een pluim.’

De prijswinnaars staan symbool voor de vele professionele (straat)reinigers die zich iedere dag weer inzetten om Nederland schoon en leefbaar te houden. De straat zichtbaar schoon maken werkt preventief en beperkt de hoeveelheid zwerfafval aanmerkelijk.

Uitblinkende reinigers
De straatreinigers, straatvegers, medewerkers groenbeheer en afvalbeheer zorgen in de gemeenten voor schone straten en tevreden burgers. Zij spelen een belangrijke rol in de schoonheid en veiligheid van de wijken en verdienen het dan ook om eens goed in het zonnetje te worden gezet.

De verkiezing van de Uitblinker van het Jaar is een initiatief van de NVRD en richt zich juist op die collega’s of medewerkers die zich op een bijzondere manier voor een schone gemeente inzetten. Zij worden voor hun harde werk beloond. Daarnaast willen de participerende partijen met deze verkiezing een positieve bijdrage aan het imago van het vak van reiniger en de reinigings- en afvalbranche in het algemeen leveren. Alle genomineerde reinigers ontvangen woensdag nog een smakelijke verrassing op hun werkplek.

Procedure
Tientallen professionals werden door collega’s of andere bekenden aangemeld. Uit deze aanmeldingen zijn uiteindelijk tien personen genomineerd. Zij onderscheiden zich door hun buitengewone inzet en enthousiasme.

Van 5 oktober tot 10 november kon het publiek via www.uitblinker2015.nl een stem uitbrengen op één van de genomineerden. Daarnaast heeft een vakkundige jury, bestaande uit Olaf Prinsen (directeur NVRD) en Rob Schram (directeur RNM en portefeuillehouder communicatie in het NVRD bestuur) de genomineerden op een aantal criteria beoordeeld. Gekeken werd naar inzet, de communicatievaardigheden en of zij een innovatieve werkwijze in hun werk gebruiken. De stem van de jury en het publiek hebben samen bepaald dat Wout van Geest en het Vierdaagse team Nijmegen de uitblinkers van 2015 zijn geworden.