Van Happen Containers onthult energieopwekkende gevel

Unieke stap in de energietransitie

(Foto: van/via Van Happen)

Op het Goederendistributiecentrum GDC Acht verschijnt een opmerkelijke en fraai ontworpen versiering aan de gevel van het hoofdkantoor van Van Happen Containers. GDC Acht is, net als veel bedrijfsterreinen, een verzameling van logistieke hallen met eenzelfde uitstraling. Bovendien bepaalt het beeldkwaliteitsplan dat de kleur van de gebouwen RAL 9007 grijs moet zijn.

Om dat te verlevendigen en de kernwaardes van Van Happen uit te dragen, ontwikkelde Solarix een in het oog springende gevel met gekleurde zonnepanelen en circulair montagesysteem, met de designs van hun Dot collectie als uitgangspunt. Het idee is uitgewerkt in een 163 m2 zonnegevel, waarbij pijlen opgebouwd uit zonnepanelen de inzameling en sortering van afval bij Van Happen visualiseert.

Uniek aan dit design is, naast de gekleurde glas-glas zonnepanelen, hiervoor ook de allereerste lichtgewicht, circulaire zonnepanelen met kleur zijn ontwikkeld. Voor de ontwikkeling van deze panelen heeft Solarix de handen in een geslagen met het bedrijf Solarge. Deze producent heeft als missie dat door de panelen lichtgewicht te maken, ze op veel meer vierkante meters toegepast kunnen worden dan de conventionele panelen. De unieke samenwerking van de twee oer-Hollandse bedrijven, zal de opmaat zijn in een transitie van de bebouwde omgeving én de toepassing van de gevel als energieopwekker.

Zonnegevels integreren op bedrijventerreinen
Solar design draagt bij aan een levendiger straatbeeld, zeker ook op bedrijfsterreinen. De golfplaat gevelbekleding bij het pand van Van Happen gaf een uitdaging om zonnepanelen op te monteren. Voor dit project heeft Solarix samen met installateurs bedrijf Kuijpers onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en een passend montagesysteem samengesteld. De opgedane kennis schept veel mogelijkheden voor soortgelijke panden op bedrijventerreinen die met een verduurzamingsopgave aan de slag moeten. Met deze argumenten werd een omgevingsvergunning verkregen en mede met steun van Brabant geeft Energie van de Provincie Noord-Brabant werden de eerste lichtgewicht exemplaren gekleurd.  Met de interesse en hulp van de subsidieverstrekker kon Van Happen Containers op deze manier haar gevel verfraaien en bijdragen aan fossielvrije energieopwekking. Het ontwerp staat dan ook symbool voor het sorteren en scheiden van de gemengde afvalstroom die binnenkomt en de kleinere grondstofstromen die het terrein weer verlaten op weg naar circulair gebruik.

Over circulair gesproken, Solarix-Solarge zonnepanelen kennen nu al een veel lagere CO2 footprint, zijn vervaardigd met minstens 40% gerecycled plastic en zijn volledig recyclebaar dankzij het unieke lagenprincipe. Zo zal niet alleen het ontwerp maar ook de werkelijkheid aansluiten op de activiteiten die nodig zijn voor de circulaire economie. En dat is waar we samen aan werken.