Van Gansewinkel en Cure lanceren 100% elektrische inzameltruck

Op 13 september neemt afvaldienstverlener Van Gansewinkel samen met Cure een nieuwe, 100% elektrische inzameltruck in Eindhoven in gebruik. De aandrijving van de E-truck is volledig elektrisch, waarbij de batterij wordt opgeladen via een brandstofcel en gebruik wordt gemaakt van de energie die vrijkomt bij het remmen. De gemeenten Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo zetten met de inzet van dit innovatieve voertuig een verdere stap in het verduurzamen van hun afvalverwerking.

Van Gansewinkel en Cure leveren duurzame en innovatieve oplossingen voor afvalvraagstukken. Beide bedrijven moeten in stedelijke gebieden ook aan steeds strengere uitstoot en milieunormen voldoen. Naast CNG / aardgas voertuigen en moderne Euro 5 / 6 motoren vindt nu ook de doorontwikkeling op het gebied van elektrisch vervoer plaats.

De E-truck is de grotere broer van de compacte Binkey die van Gansewinkel in 2009 introduceerde. Het nieuwe voertuig kan maar liefst 11.500 kg afval inzamelen. Het nieuwe elektrische inzamelvoertuig, dat nu voor het eerst in Eindhoven wordt ingezet, is het resultaat van een uniek samenwerkingsproject tussen Van Gansewinkel, Cure, Flanders’ Drive en E-Trucks Europe, onderdeel van Beukers Groep.

Projectmedewerker Ruud Kennis van Van Gansewinkel: “De Universiteit Leuven en het technologisch onderzoekscentrum voor de voertuigindustrie Flanders’ Drive benaderden ons om gezamenlijk een volledig elektrisch voertuig te ontwikkelen. We hebben daarvoor een gebruikte carrosserie gebruikt van een DAF, deze is compleet gereviseerd en omgebouwd tot een grote, elektrische inzameltruck. Hiermee hebben we samen met Cure echt iets bijzonders in huis. De E-truck heeft een grote inzamelcapaciteit, stoot geen schadelijke stoffen uit en is vrijwel geluidstil. Dit maakt het voertuig een uitstekende aanvulling op de Binkey bij de inzameling van afval in binnenstedelijke gebieden.”