Vakbeurs Asbestos met uitgebreid kennisprogramma

over asbestsanering, leerpunten uit praktijkprojecten, wetgeving en het valideren van de juiste risicoklasse

De eerste editie van vakbeurs Asbestos die plaatsvindt in Evenementenhal Gorinchem staat voor de deur: 20, 21 en 22 november 2018. Eerder dit jaar werd bekend dat beursorganisator Easyfairs de vakbeurs overnam van Exhibitions Rotterdam International. Met de overname verhuist Asbestos van Rotterdam Ahoy naar Evenementenhal Gorinchem. Tijdens vakbeurs Asbestos 2018 presenteert Easyfairs samen met de asbestsector een omvangrijk kennisprogramma bestaande uit praktijkvoorbeelden, nieuwe inzichten en praktische tips en handvatten voor het aanbesteden door vastgoedeigenaren.

Een greep uit de onderwerpen en sprekers die aan bod komen: Waar komt de asbestvervuiling vandaan in de nieuwe producten (o.a. keynote-speaker Yvonne Waterman), wat kunnen we leren van de ontmanteling van Centrale Gelderland (AW Brokking, Meuva) of de bodemsanering in de woonwijk naast voormalig asbestfabriek in Goor (Harold Rorink, Arcadis), wat zijn de echte veiligheidsrisico’s of worden we door angst geregeerd (Henk Jans, arts en GAGS), waar moet je op letten bij aanbesteden bij asbestsanering als vastgoedeigenaar en hoe zorg je voor eerlijke prijzen en kortere doorlooptijden? (o.a. Ingmar Schreiberlich AT Osborne) en hoe kunnen we beter en risico gestuurd valideren (Jeroen Terwoert, Inspectie SZW).

Praktijkvoorbeelden Goor en Centrale Gelderland
Door de aanwezigheid van een voormalige asbestfabriek is Goor (gld.) en de wijde omgeving zwaar verontreinigd met asbest. De nalatenschap van deze asbestfabriek drukt een inktzwarte stempel op (oud)werknemers en de bewoners in de wijde omgeving. Letterlijk onder de rook van de fabriek ligt de woonwijk Gijmink. De sanering van het asbest in de bodem van deze woonwijk heeft enorme impact op de inwoners. Arcadis geeft een kijkje achter de schermen van dit project.

Een ander praktijkvoorbeeld dat behandeld wordt tijdens Asbestos is de ontmanteling van Centrale Gelderland in Nijmegen. In dit praktijkvoorbeeld geeft Meuva een kijkje in de keuken bij het saneren van asbest in een grote industriële installatie. Centrale Gelderland, dat voorheen diende voor de opwekking van energie, werd in 2015 buiten bedrijf gesteld, waarna in december 2017 werd aangevangen met de sloop.

Tips voor slim aanbesteden asbestsanering
Zorgvuldig inkopen/aanbesteden en contracteren is bij asbestvraagstukken een must zodat opdrachtgevers niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Maar hoe selecteert de opdrachtgever de opdrachtnemers op kwaliteit en prijs? Welke items dient de opdrachtgever op te nemen bij het verstrekken van een opdracht, zodat hij de regie in handen houdt? Wat zijn de ervaringen met deze wijze van kwalitatief inkopen in termen van risico’s, kwaliteit en prijsniveau? In verschillende sessies nemen ir. Ingmar Scheiberlich en advocaat Alex Lijkwan van AT Osborne, en Gerwin Reerink van RIR Nederland de vastgoedeigenaar aan de hand.

De waarheid van gezondheidsrisico’s en het naar risico valideren
Staan de saneringsmaatregelen nog in verhouding met de gezondheidsrisico’s of regeert de angst? Henk Jans (Arts Maatschappij en Gezondheid en GAGS gaat in op de gezondheidsrisico’s en de mogelijkheden om risicogerichte maatregelen te nemen. In lijn hiervan houdt Jeroen Terwoert van Inspectie SZW een workshop over simpeler en meer risico gestuurd valideren en gezond saneren door bijvoorbeeld goede bronmaatregelen te treffen, of innovatieve verwijderingstechnieken en gedegen onderbouwd zouden sommige saneringen veilig in klasse 1 kan worden uitgevoerd. Maar hoe? Wat komt er kijken bij een gedegen validatie? Waarop moet je letten? Kan iedereen zomaar een validatiestudie uitvoeren? In deze workshop krijgt de bezoeker tips & trick en kan men in gesprek met Inspectie SZW.

Vakbeurs Asbestos is van 20 tot en met 22 november a.s. in Evenementenhal Gorinchem. Alle onderdelen uit het programma zijn bij te wonen in het kennistheater op de beursvloer. Kijk voor het volledige programma en tijden op: www.asbestosvakbeurs.nl.

Over Asbestos 2018
Asbestos 2018 is het platform waar bezoekers dé totaaloplossing op het gebied van asbest vinden. Met het oog op 2024 waarin alle asbesthoudende dakbedekking vervangen of verwijderd moet zijn is een vakbeurs als Asbestos onmisbaar. Het event wordt gelijktijdig gehouden met vakbeurs Recycling. Deze beurs richt zich op de gehele afvalketen van inzameling, transport tot aan sorteren/opslag en verwerken/recyclen. Meer informatie: www.recyclingvakbeurs.nl.