Renewi en Intrakoop verlengen de circulaire samenwerking met 60 maanden. Binnen deze samenwerking gaat de aandacht vooral uit naar het behalen van de circulaire doelstellingen waarbij het scheiden als ook de reductie van diverse afvalstromen centraal staan. Hiervoor richt de recycler zich ook op diverse afvalstromen buiten het reguliere medisch afval zoals onder andere papier, karton, kunststof/PMD en etensresten, die na verwerking zo veel mogelijk een tweede leven krijgen.

Intrakoop is in Nederland met ruim 500 leden en meer dan 7.000 locaties de grootste inkoopcoöperatie binnen de zorg waarbij de transitie naar een circulaire economie hoog in het vaandel staat. De leden zijn onder andere ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg en GGZ-instellingen.

Intrakoop en Renewi gaan nauw samenwerken en data uitwisselen om de circulaire ambities te verhogen en te realiseren. Zo streven ze er bijvoorbeeld naar beter inzicht te krijgen in wat zorginstellingen inkopen en wat er aan restafval overblijft. “Wij geloven in de kracht van samenwerking. Samen met Renewi en onze leden streven we ernaar alle afvalstromen zo goed mogelijk te scheiden in recyclebare materialen en te zorgen dat er zo weinig mogelijk restafval overblijft dat verbrand moet worden. Zo maken we de zorg nog duurzamer”, aldus Bert Baan, inkoper/productmanager bij Intrakoop.

“Met deze samenwerking geven we zo veel mogelijk reststromen een tweede leven, waarmee we de zorg nog duurzamer maken. Samenwerking is van groot belang om het beste resultaat te boeken. De drie grootse stromen in deze partnerschap zijn restafval (28.900 ton), papier en karton (3.070 ton) en etensresten (2.350 ton). Andere kleinere stromen die we ook voor onze rekening nemen en gaan recyclen zijn onder andere glas, PMD en afgedankte matrassen”, aldus Bert-Jan Westerik, Commercieel directeur van Renewi Nederland. ”De gezondheidssector is voor ruim 7% verantwoordelijk van alle CO2-uitstoot in Nederland. Renewi is volop bezig met pilots en onderzoek om ook medische afvalstromen een tweede leven te geven. Door met diverse partners in de keten nauw samen te werken, zijn we in staat om de zorg te verduurzamen, wat resulteert in een enorme CO2-reductie.”