Sympany laat wederom textieldieven arresteren

Het is Sympany wederom gelukt via een gps-zender, verstopt in een zogenaamde lok-zak, textieldieven te volgen en laten arresteren. Dit keer in Noord-Brabant (Schaijk). In 2014 en 2015 is het ook al diverse keren gelukt in onder andere Rotterdam en Eindhoven met grote vangsten.

Op donderdagmorgen zag het Hoofd Logistiek van sociaal ondernemer Sympany op een speciale applicatie, die is bedoeld om afwijkende goederenbewegingen te signaleren, dat zich een vreemde situatie voordeed. Sympany verdient haar geld namelijk met textielinzameling en steunt hiermee mooie textiel gerelateerde (goede doelen)projecten in Afrika en India. Een gps-zender, door Sympany in een kledingzak verstopt en vervolgens in een van haar kledingcontainers in Noord-Brabant achtergelaten, veranderde van positie. Er was precies te volgen in welke richting de zak ging en dit was niet in één van de eigen vrachtwagens van Sympany.

Hij bedacht zich geen moment, stapte in zijn auto, reed naar het gebied waar de kledingzak met gps-zender zich zou moeten bevinden en waarschuwde ondertussen de lokale politie. Samen met de politie is de grote bestelbus met Pools kenteken opengebroken. Daarin bevond zich 1.650 kilo textiel waaronder de Sympany-tas met gps-zender. Het textiel is niet alleen afkomstig uit Sympany-containers, maar ook uit containers van andere inzamelaars. Er is namelijk uit 5 containerlocaties gestolen. Het textiel zal onder deze inzamelaars worden verdeeld. Onduidelijk is of er schade aan de containers is ontstaan bij de diefstal, bijvoorbeeld door het openbreken van de klep.

Diefstal gaat ten koste van de projecten
“Door diefstal loopt Sympany omzet mis en het kost een paar honderd euro om de containers te repareren. Dit zorgt ervoor dat wij minder geld overhouden om aan onze projecten in India en Afrika te besteden en op langere termijn banen verdwijnen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in Nederland in onze sorteercentra” vertelt Marc Vooges, directeur-bestuurder Sympany.

Maatregelen met verstopte gps-zender
Sympany neemt alle mogelijke maatregelen om diefstal te voorkomen. Zo worden bijna dagelijks alle textielcontainers geleegd om openbreken te ontmoedigen en inwoners wordt gevraagd melding te maken van diefstal. Sinds 2014 werkt Sympany met de My GPS trackers. Dit is een klein apparaat dat zijn locatie bepaalt door middel van GPS satellieten. Op een computer of smartphone is de locatie van de My GPS Tracker live terug te zien als hij door een dief uit de Sympany-container wordt ontvreemd. Vervolgens schakelt Sympany de politie in.