Succesvolle opening textiel sorteervestiging Sympany in Harderwijk

De vier partners met ingelijste T-Shirts met logo’s

Op 19 mei was de succesvolle opening van de nieuwe textiel sorteervestiging van Sympany in Harderwijk. De opening werd bekrachtigd door de vier samenwerkende partijen: Sympany, Regio Noord Veluwe, de Inclusief Groep en de Nationale Postcode Loterij. Een mooi project! De sorteervestiging helpt namelijk lokale mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. Daarnaast draagt zij bij aan de gemeentelijke doelstellingen van afval naar grondstof hergebruik.

Regio Noord-Veluwe heeft namens Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten, sociaal ondernemer Sympany gekozen om de sorteervestiging op te zetten. Per 1 januari jl. zamelt Sympany de komende jaren het textiel in de genoemde gemeenten in. Met het winnen van de aanbesteding heeft Sympany zich gecommitteerd aan het opzetten van een nieuwe sorteervestiging waarin 36 fulltime banen beschikbaar komen voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De inbreng en een deel van de begeleiding van de medewerkers gebeurt door de Inclusief Groep.

In de sorteervestiging zal de naar verwachting 750.000 kilogram textiel uit de 6 gemeenten worden gesorteerd. Dit aantal willen de gemeenten laten groeien door inwoners te vragen al het textiel in te leveren en niet bij het restafval weg te gooien. Aanvullend brengt Sympany nog 750.000 kilogram textiel uit andere gemeenten naar Harderwijk.

Het textiel wordt gesorteerd in een groot aantal soorten (22 soorten en 3 categorieën kwaliteiten). Dit is een arbeidsintensieve wijze van sortering waardoor veel werkplekken gecreëerd worden. Na sortering wordt herbruikbaar textiel verkocht aan (inter)nationale partners. Wat niet geschikt is om opnieuw te gebruiken, wordt als grondstof ingezet voor tal van nieuwe producten. Per week komt op dit moment ongeveer 6.000 kilogram textiel binnen.

De sorteervestiging in Harderwijk is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Over Sympany
Sympany is één van de grootste charitatieve textielinzamelaars in Nederland. In 135 gemeenten wordt met een kleine 50 medewerkers en ruim 2.450 textielcontainers jaarlijks ruim 22,5 miljoen kilogram textiel ingezameld. Sympany werkt aan de zelfredzaamheid van mensen in binnen- en buitenland. In Nederland bieden we werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Angola, DR Congo, Ethiopië, India en Malawi steunen we textiel gerelateerde projecten. In 2015 zijn daar 20.000 mensen gesteund waarbij duurzaamheid en zelfredzaamheid een belangrijke rol spelen.

In Ethiopië ondersteunen we in samenwerking met Solidaridad een project dat het gezinsinkomen voor 30.000 mensen en hun families verbetert door activiteiten gericht op duurzame en inclusieve groei van de Ethiopische kleding- en textielsector in overeenstemming met de internationale normen voor de kledingproductie. Sympany is begin 2015 ontstaan uit een fusie tussen KICI en Humana.