Start consumentencampagne over recycling van armaturen

Verandering in wetgeving: nu alle soorten verlichting inleveren voor hergebruik
Deze week start een grootschalige tv-campagne om consumenten erop te wijzen dat ook consumentenarmaturen ingeleverd moeten worden voor hergebruik. Een verandering in de wetgeving betekent dat nu alle soorten verlichting moet worden ingeleverd. De tv-commercial benadrukt dat consumentenarmaturen, zoals een bureaulamp, bedlamp of stalamp, apart van de ingedraaide lamp moet worden afgegeven. De campagne wordt door Wecycle uitgevoerd, in opdracht van LightRec.

De campagne geeft ook extra aandacht aan kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. In de afgelopen jaren zijn kringloopwinkels sterk in populariteit toegenomen. Ze zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. Bijna alles wat binnenkomt in de kringloopwinkels krijgt een tweede leven door producthergebruik of recycling. De doelen van kringloopwinkels en Wecycle liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten. Wecycle werkt samen met meer dan 70 kringloopwinkels.

Doe maar lekker apart
Om consumenten op de hoogte te brengen van de verandering in de regelgeving, voert Wecycle onder het mom ‘Doe Maar Lekker Apart’ een swingende campagne. Een tv-spot in musicalstijl laat op een toegankelijke manier zien dat de armatuur en bijbehorende lamp apart ingeleverd dient te worden bij gemeente, winkel of kringloop. Bekijk hier de tv-spot.

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast blijven milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu door recycling.

Wetswijziging
In augustus 2018 wordt de wetgeving ten aanzien van de inzameling uitgebreid, waardoor consumentenarmaturen ook moeten worden aangeboden voor recycling. Voor importeurs en producenten van consumentenarmaturen kan het inhouden dat registratie bij LightRec Nederland een verplichting wordt. Meer informatie is te lezen op de websites vanLightRec en Wecycle.