Ondergrondse perscontainers als oplossing voor groeiende kartonberg

(foto's van/via Sidcon)

Gemeenten kampen in coronatijd met grote hoeveelheden kartonafval. Een automatisch gevolg van het massale online winkelen. Omdat karton een groter volume heeft dan gewoon papier raken containers voor oud-papier sneller vol. Bewoners kunnen hun afval niet kwijt. Lege dozen en oud papier stapelen zich op naast overvolle containers. Gemeenten verhogen soms hun inzamelfrequentie. Maar het is ook reden om te kiezen voor een nieuw fenomeen: ondergrondse perscontainers voor specifiek oud papier en karton (OPK). Containers waar tot vijf keer meer papier en karton in past. In opdracht van diverse gemeenten plaatste fabrikant Sidcon onlangs haar nieuwste perscontainers voor OPK op drukbezochte locaties in Utrecht, Heemstede, Eindhoven, Breda en Den Bosch. Containers die allen zijn voorzien van een grote inwerpopening voor karton

Van dagelijks inzamelen naar twee keer per week
Met persen wordt het volume van karton fors verkleind, waardoor een container tot vijf keer meer afval aankan. Daar waar bijvoorbeeld in Utrecht de containers noodgedwongen dagelijks worden geleegd, is dit met de geplaatste nieuwe perscontainers teruggebracht tot slechts twee keer per week. “Vanuit duurzaamheid bekeken ook een positieve ontwikkeling. Minder transportbewegingen betekent immers minder vervuiling en opstoppingen in de stad”, aldus Reinier Siderius, directeur Sidcon. De perscontainers zijn tevens voorzien van een meldingssysteem. Als de container bijna vol is, verzendt de Presstation Pro een seintje. Zo kan direct actie worden ondernomen om de container te legen.

Vervanging van bestaande containers
“Wij zijn op dit moment met veel gemeenten in gesprek over het bestaande kartonprobleem. Hilversum is de eerstvolgende gemeente waar we dit voorjaar een nieuwe perscontainer voor oud papier en karton zullen plaatsen. De meeste gesprekken die we voeren gaan over het vervangen van bestaande containers voor enkele perscontainers. Vooral in steden waar openbare ruimte een issue is, is het handig dat ons systeem aansluit op de bestaande ondergrondse infrastructuur”, licht Reinier Siderius toe.

Pilots voor extra zekerheid
Sidcon is gestart vanuit de gedachte dat afvalinzameling slimmer, voordeliger en beter kan. Beter voor het milieu, de openbare ruimte, gemeenten, afvalverwerkers en bewoners. Inmiddels heeft bedrijf meer dan tien jaar ervaring en kennis met perscontainers opgebouwd. In 2008 kreeg Deventer de eerste perscontainer voor restafval en in datzelfde jaar werden in Den Bosch de eerste perscontainers voor

PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken) geplaatst.  Utrecht was in 2020 de eerste met een perscontainer voor OPK-afval. Een uitgebreide pilot van meerdere maanden ging in elke gemeente vooraf aan de definitieve plaatsing. Daarnaast wordt op basis van actuele data en in samenspraak met afvalverwerkers en gemeenten dagelijks gewerkt aan optimalisatie van bestaande en nieuwe duurzame afvaloplossingen. In Nederland bedient Sidcon inmiddels meer dan 100 gemeenten.