Seenons op COP28: Focus op circulaire oplossingen ontbreekt

Interesse in duurzaam afvalmanagement moet leiden naar wetgeving en investering

Tech-platform Seenons is een van de Nederlandse bedrijven die haar stem liet horen op de COP28. CEO en oprichter Joost Kamermans is met collega Impact Specialist Merel Schaap op missie gegaan om het gesprek te voeren over de impact van afval op het klimaat. Opvallend is dat bij de onderhandelingen en evenementen één impactvol thema weinig aandacht krijgt: de circulaire economie om schaarse materialen te behouden en verlies van waardevolle grondstoffen te voorkomen. Joost sprak met o.a. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers en voormalig Sky News presentator Andrew Wilson over duurzaam afvalmanagement en de dringende noodzaak aan wetgeving voor verminderen, hergebruiken en recyclen. Er is interesse in het thema zero waste, maar Seenons concludeert op de Klimaattop: er is werk aan de winkel.

Zero waste onderbelicht op COP28
Seenons is met duidelijke standpunten richting de COP28 vertrokken. Een belangrijk aandachtspunt waarmee CEO en oprichter Joost Kamermans het gesprek heeft gestart, is het hergebruiken en recyclen van materialen, in plaats van nieuwe te produceren. Maar liefst 45% van de CO2-uitstoot komt vanuit productie van nieuw materiaal. Daarnaast zou zero waste management, naast een positieve impact op het klimaat, beter moeten zijn voor onze portemonnee. Met de huidige verspilling van materialen staan zowel kosten als milieugevolgen op ons te wachten als we niet ingrijpen.

Joost Kamermans: ”Het is erg interessant om op hét wereldwijde klimaatcongres in gesprek te gaan over het thema zero waste met andere ondernemers, ministers en impactmakers. Juist ook omdat er hier vanuit de COP28 weinig aandacht voor is. Onbegrijpelijk als je bedenkt dat de productie van nieuw materiaal – en het afval dat daaruit voortkomt – een enorme negatieve impact op het klimaat heeft. Het is daarom extra waardevol dat wij vanuit Seenons hier aanwezig zijn, om dit thema meer op de kaart te zetten. Het interview met voormalig Sky News presentator Andrew Wilson geeft extra houvast om het gesprek na de COP28 voort te zetten met bedrijven en overheden.’’

Andrew Wilson in gesprek met Joost Kamermans (Foto: van/via Seenons)

Met wetgeving en investering richting circulaire economie
Positief te noemen is dat de interesse om het afvalsysteem te verduurzamen vanuit zowel bedrijven als overheden zichtbaar is. Dit kwam o.a. naar voren in een gesprek tussen Seenons en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Ernst Kuipers. Duurzaam afvalmanagement in de zorg is hard nodig; 7% van de CO2-uitstoot komt hier vandaan. Het introduceren van passende wetgeving en prikkels om materialen waardevoller te maken is cruciaal. Dit zal bedrijven aanmoedigen om systemen op te zetten voor het terugwinnen van materialen en te streven naar een circulair productieproces.

Om hergebruik en recycling wereldwijd toegankelijker en betaalbaarder te maken, pleit Seenons voor investeringen in faciliteiten voor hergebruik en recycling. Een geleidelijke jaarlijkse verhoging van het minimumpercentage van gerecyclede materialen helpt de maatschappij bijvoorbeeld goed op weg richting een circulaire economie.

Voor Seenons is na het bezoek aan de Klimaattop nog duidelijker geworden: de circulaire economie moet vanuit verschillende hoeken gestimuleerd worden, want op de lange termijn is er simpelweg geen alternatief.