Waste-to-productbedrijf Renewi investeerde in het verder uitbreiden van het machinepark op haar locatie in Tisselt. Met deze investering is de recycler nu in staat om non-ferrometalen uit bodemassen en mix-metaalstromen nog beter op te werken en wordt er nog meer nieuw leven gegeven aan gebruikte materialen. Het terugwinnen van waardevolle metalen uit bodemas maakt deel uit van de dagelijks activiteiten binnen Renewi’s divisie Mineralz & Water.

Meer waarde halen uit bodemassen
Vaak komen verschillende waardevolle metalen terecht in het (rest)afval, die vervolgens worden mee verbrand. Na verbranding van afval blijft er bodemas over. Nadat bodemasverwerkers met magneten het ijzer eruit hebben gehaald, blijven er non-ferrometalen over. Deze non-ferro’s komen binnen op de Renewi-locatie in Tisselt en gaan eerst door de flotatie. Via deze techniek zakken zware metalen naar de bodem en blijven de lichte metalen drijven. De lichte metalen, zoals aluminium en mineralen, gaan over de nieuwe Eddy Currents die het aluminium van de mineralen scheidt. De mineralen gaan naar de betonindustrie waar ze worden verwerkt in betonproducten. Het aluminium krijgt een nieuw leven in onder andere motorblokken voor auto’s.

De zware metalen worden gezeefd in verschillende korrelgroottes. De kleine korrels bestaan uit koper, messing en edelmetalen en worden bij de smelters omgesmolten zodat ze als secundaire grondstof weer worden toegepast. De grotere korrels als koper, zink, rvs, lood en messing kunnen kleiner gemaakt worden met de inzet van de nieuwe breker. Deze korrels worden verder opgewerkt door de nieuwe XRF-installatie. Dit is een apparaat dat op basis van röntgentechnologie de non-ferrometalen nauwkeurig identificeert en sorteert. Na het scheiden middels de XRF-installatie wordt er gebruik gemaakt van handmatige sortering. Zo kunnen er nog meer metalen met een hogere kwaliteit gerecycled worden.

Metaal is 100 procent recyclebaar.
‘’Met de uitbreiding en vernieuwing van de verwerkingstechnieken kunnen we een nog zuiverder product leveren aan de smelter”, zegt Bjorn Hamal, Manager Operations bij Mineralz & Water. “We recyclen in een nog hogere kwaliteit. De metalen die wij terugwinnen zijn uiteindelijk direct inzetbaar als grondstof in de productie van nieuwe eindproducten. Van het koper wordt bijvoorbeeld koperdraad gemaakt”, aldus Hamal.

Metaal is 100 procent recyclebaar. Alle verwerkingstechnieken kunnen als één sorteerlijn ingezet worden, maar ook apart van elkaar. Naast het opwerken van non-ferrometalen uit bodemassen, werkt Renewi ook andere gemengde non-ferrostromen verder op. Deze zijn afkomstig van bijvoorbeeld bouw- en sloopafval. Door de uitbreiding kan de organisatie nog meer nieuw leven geven aan gebruikte materialen.