REMONDIS Elektrorecycling breidt de Europese recyclingcapaciteit uit

Nieuw systeem voor koelkastrecycling komt naar de Lippe-fabriek in Lünen

REMONDIS Electrorecycling GmbH bouwt op de locatie Lippewerk in Lünen een nieuwe koelverwerkingsfabriek. In Duitsland exploiteert het bedrijf momenteel drie ontmantelingscentra voor elektrische en elektronische apparatuur en koelapparatuur op de locaties Lünen, Berlijn en Buseck. Recycling van afgedankte koelapparatuur is een kerncompetentie van REMONDIS Electrorecycling GmbH. Nadat het bestaande systeem in de Lippe-fabriek jaren aan de gang was, werd besloten tot een grondige modernisering en uitbreiding. De nieuwe investering op de site van Lünen bedraagt ​​ongeveer 10 miljoen euro en zal de Lippe-fabriek op lange termijn tot een van de modernste en belangrijkste sites voor de volledige recycling van koelapparatuur maken. De ingebruikname is gepland voor het derde kwartaal van 2021.

Naast de Duitse fabrieken heeft REMONDIS Eletrorecycling GmbH andere internationale vestigingen in Kematen an der Ybbs in Oostenrijk, in Blonie en Lodz in Polen en in Troyes in Frankrijk.

In 2020 nam het zusterbedrijf TSR Recycling GmbH & Co. KG de Europese locaties van Sims Recycling Solutions in Duitsland, Zweden, Nederland, België en Oostenrijk over en integreerde zo een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van recycling van afgedankte elektrische apparatuur. In de volgende stap worden REMONDIS Electrorecycling GmbH en de bijbehorende dochterondernemingen en deelnemingen in Duitsland en in het buitenland met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 in de managementstructuur van TSR Recycling GmbH & Co. KG geïntegreerd. De bundeling van activiteiten op het gebied van e-recycling zal leiden tot een groot aantal synergieën in het verwerken en vermarkten van recyclebare materialen en zal de elektrische recycling divisie van TSR tot een van de belangrijkste Europese recyclers van afgedankte elektrische apparatuur maken.

In 2019 bedroeg de totale hoeveelheid ingezamelde koelapparatuur 86.000 ton, waarvan circa 60% op onze eigen locaties werd verwerkt. In het ontmantelingscentrum in Lünen, dat sinds 2006 in bedrijf is, wordt jaarlijks ongeveer 32.000 ton elektrische en elektronische apparatuur verwerkt. Het verwerkingssysteem van de koelinrichting is daar echter technisch verouderd en bereikt de grenzen van zijn capaciteit. Om ook in de toekomst competitief te blijven, onnodig transport te vermijden en de wettelijke eisen voor de scheiding en professionele afvoer van drijfgassen zoals chloorfluorkoolwaterstoffen en pentaan te garanderen in termen van klimaatbescherming, wordt de installatie nu grondig gemoderniseerd.

Met het nieuwe systeem kunnen aanzienlijk meer apparaten op het hoogste technische niveau direct ter plaatse volledig worden gerecycled. De Lippe-fabriek in Lünen en de bestaande infrastructuur bieden ook de beste voorwaarden voor de toekomstige groei van de verwerkingsvolumes. De ligging aan de rand van het Ruhrgebied en in het verzorgingsgebied van Nederland staat garant voor een continue stroom van materialen, die in Europa’s grootste centrum voor industriële recycling op klimaatvriendelijke wijze worden verwerkt tot hoogwaardige recyclinggrondstoffen. De nabijheid van de kunststofverwerkingsfabriek op de site, die bestaat sinds 2019, draagt ​​op zijn beurt bij aan het verminderen van transportbewegingen en een optimale grondstofopbrengst bij het verwerken van de koelapparatuur.

In het kader van de modernisering wordt de voorbereidingsfaciliteit voor kleine apparaten in Lünen afgebroken. De kleine elektrische apparaten die voorheen in de Lippe Plant werden verwerkt, zullen in de toekomst naar de nieuwe vestiging in Eindhoven worden verplaatst. Om transportbewegingen te verminderen wordt ander materieel als retourvracht vanuit Nederland teruggebracht naar het demontagecentrum in Lünen.

Met een investeringsvolume van ongeveer 10 miljoen euro en een capaciteit van ongeveer 20.000 ton koelapparatuur per jaar wordt in Lünen een van ’s werelds modernste systemen van dit type gebouwd met uitstekende terugwinnings- en recyclingpercentages. Een bijzonder hoogtepunt van het systeem is een nieuw type speciale matrix voor milieuvriendelijke ontgassing met mengers. Deze technologie is al geïnstalleerd in het REMONDIS-demontagecentrum in Troyes, Frankrijk, en heeft indruk gemaakt op zowel experts als auditors, omdat de resterende niveaus soms zelfs onder de detectielimiet liggen en de hoogste kwaliteitseisen overtreffen.

De modernisering maakt deel uit van de voortdurende ontwikkeling van de REMONDIS-fabriek in Lippe als het modernste en grootste centrum voor industriële recycling in Europa.