Reactie Afvalfonds Verpakkingen op berichtgeving ILT over voorgenomen last onder dwangsom

Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft kennisgenomen van de voorgenomen last onder dwangsom van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor het niet behalen van het wettelijk inzamelpercentage van 90% plastic drankflessen over 2022.

Om de inzameling te verhogen voert het Afvalfonds de maatregelen uit die zijn opgenomen in het plan van aanpak ‘Verhoging inzameling drankflessen’, zoals opgesteld door PwC. Dit plan brengt gedegen in kaart hoe de inzameling van plastic drankflessen de komende jaren kan worden verhoogd. We hebben hetzelfde belang, namelijk dat zo snel mogelijk aan de norm van 90% wordt voldaan.

Realisme is op zijn plaats, het optimaliseren en bouwen van een toekomstbestendig, klantvriendelijk statiegeldsysteem kost tijd. Ook gedragsverandering bij die consumenten die de statiegeldverpakkingen nu nog niet inleveren kost tijd. Met de maatregelen uit het plan van aanpak wordt in 2026 de vereiste 90% inzameling van plastic drankflessen gehaald. Dit is een belangrijke pijler onder de circulaire economie omdat met de ingezamelde flessen kunnen worden gerecycled tot grondstof waarmee nieuwe flessen kunnen worden gemaakt.

Het huidige tijdpad voor Nederland, met de uitbreiding van de infrastructuur en logistiek, reikwijdte van het systeem en de beïnvloeding van consumentengedrag, is ambitieuzer dan de tijd die andere landen nodig hadden. De landen die de beste resultaten halen zijn Noorwegen en Denemarken. Zij hadden ruim acht jaar nodig om 90% inzameling te behalen.

Het Afvalfonds staat vierkant achter het plan van aanpak en is gestart met de uitvoering ervan, zoals het plaatsen van extra statiegeldmachines, consumentencampagnes en samenwerking met nieuwe (maatschappelijke) partners. Ook staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat neemt het initiatief om relevante partijen uit te nodigen om in nauwe samenwerking met het Afvalfonds meer innamepunten te creëren en hun locaties daarvoor beschikbaar te stellen, zo heeft zij laten weten in haar brief aan de Tweede Kamer.

Ieder kwartaal rapporteert het Afvalfonds aan de ILT over de voortgang van de uitvoering van het plan van aanpak.

Het Afvalfonds bestudeert de voorgenomen last onder dwangsom.