PreZero beschikt vanaf deze maand ook in Alphen aan den Rijn over een locatie voor de verwerking van papier en karton. Hier kan vanaf nu 40.000 ton papier en karton per jaar worden verwerkt. Om dat mogelijk te maken, is de bestaande locatie in Alphen aan den Rijn uitgebreid met een extra hal waar een moderne papierpers is geplaatst en veel opslagruimte beschikbaar is. De pers biedt ook mogelijkheden voor het verwerken van verschillende persbare kunststoffen, variërend van folie, big bags en PET-bandjes tot plastic bloempotten.

In Nederland wordt per persoon elk jaar zo’n tachtig kilo papier en karton weggegooid. Door dit afval goed te scheiden, kan het gerecycled worden tot nieuwe grondstoffen, zoals nieuwe dozen en printpapier. Dat gebeurt volop; in Nederland wordt ruim 89 procent van al het papier- en kartonafval gerecycled. PreZero zamelt ieder jaar zo’n 450.000 ton papier- en kartonafval in bij gemeenten en bedrijven. Op de papierlocaties van PreZero, waaronder nu ook de nieuwe papierlocatie in Alphen aan den Rijn, wordt de kwaliteit van het ingezamelde materiaal beoordeeld en daarna in balen van ongeveer duizend kilo geperst. De balen gaan vervolgens op transport naar een papierfabriek. Daar wordt het losgeslagen en opgelost tot pulp. Deze pulp wordt gewassen en gereinigd, waarna er nieuw papier en karton van wordt gemaakt. Op deze manier kan het materiaal tot wel zeven keer worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

1.400 zonnepanelen
De nieuwe papierlocatie in Alphen aan den Rijn wordt naar verwachting volledig zelfvoorzienend qua elektriciteit. In de regio is als gevolg van netcongestie een grote schaarste aan elektriciteit en daarom heeft PreZero besloten bijna 1.400 zonnepanelen op het dak te plaatsen. Hieraan is een batterij van 425 kWh gekoppeld die in zon-arme dagen ondersteunt, zodat de locatie altijd over ruim voldoende capaciteit beschikt om de papierpers te laten draaien. Op deze manier wordt de papierlocatie als het gaat om de stroomvoorziening van de overslag- en papierhal volledig zelfvoorzienend. Op termijn zal dit ook het geval zijn voor het laden van de elektrische trucks die het afval inzamelen en naar de locatie brengen. De overcapaciteit van de opgewekte energie wordt terug geleverd aan de netbeheerder.

Ane-Dick Steringa, Value Chain Directeur Papier en Karton van PreZero over de uitbreiding: “De regio rond Alphen aan den Rijn is sterk in ontwikkeling. Zo vestigen zich in dit gebied veel logistieke centra en groente- en fruitverpakkers, naast de vele lokale bedrijven in de regio. Dit zijn bij uitstek bedrijven die veel papier- en kartonafval hebben, dat we kunnen recyclen tot hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. We zijn er trots op dat we hier vanuit onze locatie in Alphen aan den Rijn vanaf vandaag ook een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren”, aldus Steringa. “Extra bijzonder is dat onze papierlocatie volledig zelfvoorzienend wordt qua elektriciteit. Zo hebben we geen last van de netcongestie en leveren we een mooie bijdrage aan duurzaamheid in de regio.”