Petitie vraagt Tweede Kamer om maatregelen om vervuiling van gft-afval te verlagen

Acht organisaties op het gebied van afvalverwerking, recycling en milieu hebben in een petitie aan de Tweede Kamer opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de vervuiling van de afvalstroom gft. De vervuiling was in het jaar 2000 nog maar één procent en nu ligt dat rond de 5 procent. Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft-afval te moeten stoppen en komen de Nederlandse recyclingdoelstellingen in gevaar.

Vanwege de strengere coronamaatregelen kon de petitie niet in de Tweede Kamer zelf aangeboden worden, maar moest dat digitaal. Dat deed Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven, door een filmpje te overhandigen. In dat filmpje* verstelden verschillende mensen uit de composteringssector welke problemen én oplossingen er zijn.

In de petitie ‘Terug naar schoner gft-afval voor nog schonere compost’** vragen de indieners om samen met de gemeenten een kwaliteitsnorm in te voeren van maximaal 2 procent vervuiling van gft-afval. Ook vragen ze om een verwijdering van logo’s op verpakkingen die aanduiden dat biologisch afbreekbare plastics bij het gft-afval mogen. Dat mag namelijk niet, verpakkingen mogen nooit bij het gft-afval. Tenslotte vraagt de petitie om een recyclingdoelstelling voor gemeenten, dus meer aandacht voor schone stromen in plaats van alleen de focus op het verminderen van de hoeveelheid restafval per persoon.

De petitie is ondertekend door de Vereniging Afvalbedrijven, de BVOR, Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, MVO Nederland, BRBS Recycling, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Centre for Soil Ecology.