Oproep: Gemeenten moeten lekke ondergrondse textielcontainers vervangen

Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres roepen Sympany en SULO Nederlandse gemeenten op om de ondergrondse textielcontainers te vervangen die veel nat textiel veroorzaken. Om dit te stimuleren bieden zij elk een bijdrage van € 1.000 om deze verandering zo spoedig mogelijk te doen.

Charles Graft, directeur van stichting Sympany: “Elk jaar wordt naar schatting meer dan één miljoen kilo nat textiel onnodig vernietigd. Dat is enorm veel: meer dan 100 vrachtwagens vol met natte kleding. Dit probleem willen wij samen met de gemeenten aanpakken en oplossen.” Nat textiel gaat stinken en schimmelen. Vervolgens kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. Al het nat textiel wordt vernietigd. Sympany schat dat het om ongeveer 2% van het ingezamelde textiel gaat.

Waardevolle grondstoffen vernietigd
“Dit is onnodig. Er gaan veel waardevolle grondstoffen voor altijd verloren. Terwijl de oplossing relatief eenvoudig is en zich ook snel terugverdient. Vervang de desbetreffende ondergrondse containers met textielcontainers die het textiel beter droog houden.”

Karel Apperlo, accountmanager van SULO Nederland: “Bij de meeste afvalstromen is een klein beetje vocht geen probleem. Bij textiel wel. Dat moet zo droog mogelijk blijven. Bij veel modellen ondergrondse afvalcontainers komt door diverse kieren en openingen vocht bij het textiel. Hier moet je bij het ontwerp rekening mee houden.”

Charles Graft: “Wij hebben dit probleem geanalyseerd. Onze chauffeurs die wekelijks de containers legen, weten precies op welke locaties de problemen zich voordoen en welke containers goed zijn. Vandaar dat we voor deze actie contact zochten met SULO. In de praktijk blijkt hun ondergrondse container het beste te voldoen.”

Stimuleren
Charles Graft: “Om dit probleem op te lossen, passen we onze aanpak aan. We gaan gemeenten actief stimuleren de probleemcontainers te vervangen. Dat doen we op het Gemeentelijk Grondstoffencongres en tijdens onze gesprekken de komende maanden. Voor elke te vervangen ondergrondse textielcontainer biedt Sympany een bijdrage aan van € 1.000. SULO geeft eenzelfde bedrag per gemeente.”

Sympany roept de andere containeraanbieders op om, specifiek voor textiel, aan hun systemen aanpassingen te doen die het textiel zo droog mogelijk houden. Verder vraagt Sympany de gemeenten om bij hun aanbestedingen voortaan op te nemen dat de ondergrondse textielcontainers deze specifieke aanpassingen voor textielinzameling moeten hebben.

Charles Graft: “Ons doel is 0% nat textiel en behoud van alle grondstoffen. Tijdens het Grondstoffencongres denken we voor deze boodschap een gewillig oor te vinden en hopen dat alle partijen tot actie over gaan.”