Van Gansewinkel EcoSmart lanceert Cradle tot Cradle SmartBin en werkkleding

Van Gansewinkel EcoSmart presenteerde gisteren tijdens een symposium over de circulaire economie in Utrecht de SmartBin 2.0, ’s werelds eerste Cradle to Cradle-gecertificeerde afvalbak. Het nieuwe inzamelmiddel wordt de komende maanden geleverd aan het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en is vanaf nu ook beschikbaar voor andere instellingen die duurzaam met hun afvalstromen willen omgaan. Daarnaast werd de nieuwe Cradle to Cradle-werkkleding getoond.

Frank Dobbelsteijn, directeur van EcoSmart: “Organisaties kunnen met onze dienstverlening nagenoeg afvalvrij presteren. Wij zamelen kantoorafval vanaf de werkplek in en zorgen er voor dat zoveel mogelijk afval een tweede leven kan krijgen als grondstof. Onze nieuwe SmartBin is daarvan een uitstekend bewijs. Bijzonder is dat deze afvalinzamelingbak volledig van gerecyclede materialen is gemaakt en Cradle to Cradle is gecertificeerd. Een bak die dus niet alleen een ‘recycling bin’ is; maar tegelijk ook een ‘recycled bin’. Bovendien nemen we de bak aan het einde van de levensduur weer terug, zodat deze weer op de juiste manier kan worden ingezet voor de productie van nieuwe SmartBins of andere, hoogwaardige producten. Daarmee maken we onze ambitie om voor onze klanten een afvalvrije omgeving te creëren, dubbel waar.”

EcoSmart is ruim een jaar met de zilveren Cradle to Cradle-certificering voor de SmartBin bezig geweest. Het bedrijf werkte daarvoor nauw samen met Environmental Protection Encouragement Agency, de organisatie van Cradle to Cradle-grondlegger Michael Braungart. Ook werden Brink Industrial uit Hoogeveen voor het metalen frame en GL Plastics uit Eindhoven voor de kunststof bakken als nieuwe leveranciers aangetrokken. Naast de productiemethoden en de werkomstandigheden zijn ook de oorsprong van de materialen die deze bedrijven hanteren, bekend.

Niet alleen de SmartBin, ook de werkkleding van EcoSmart is duurzaam. Frank Dobbelsteijn: “De inzameling van restmaterialen op kantoren door onze afvalspecialisten gebeurt sinds 1 maart 2012 in Cradle to Cradle-kleding. Die kleding hebben we samen met modelabel DutchSpirit ontwikkeld op basis van ‘Returnity’, een volledig recyclebare kunstvezel. En is onze werkkleding stuk of versleten, dan nemen we die weer terug voor hergebruik in nieuwe stoffen. Ook op het gebied van ons eigen textiel maken we dus de cirkel rond.

 

[vc_button title=”Meer over Van Gansewinkel” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-gansewinkel-afval-bestaat-niet/”]