NVLG en Weee Nederland sluiten overeenkomst inzameling afvalstromen grootkeukenbranche

De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Grootkeukenapparatuur (NVLG) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Weee Nederland voor de registratie, inzameling en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur uit de grootkeukenbranche. De collectieve overeenkomst gaat op 1 januari 2016 in. Hiermee voldoet de NVLG aan de wettelijke verplichting die voorschrijft dat producenten en importeurs verantwoordelijk zijn voor de inname en recycling van de apparaten die zij op de markt brengen. Bovendien gebeurt dit dan met een partner die de inzameling zo duurzaam mogelijk maakt. De NVLG vertegenwoordigt 40 bedrijven (fabrieken, importeurs, projectbedrijven en servicebedrijven) die actief zijn op de Nederlandse markt met de afzet van grootkeukenapparatuur.

Individuele deelnemersovereenkomst
Uwe Reimer, voorzitter van de branchevereniging NVLG, is blij met de samenwerking met Weee Nederland. Hij vertelt dat de collectieve overeenkomst naar alle bij de NVLG aangesloten bedrijven wordt gestuurd. ‘Vanzelfsprekend zijn onze leden volledig vrij om al dan niet een individuele deelnemersovereenkomst met Weee Nederland af te sluiten. Ook niet NVLG-leden kunnen zich aansluiten bij dit collectief, maar betalen dan wel een extra administratievergoeding van € 1.500,- Bedrijven die dat doen profiteren direct van een (financieel) voordeel in vergelijking met de oude situatie toen de Stichting Metaal Elektro Recycling (SMR) nog verantwoordelijk was voor de inzameling van onze afvalstromen. Gemiddeld besparen bedrijven € 0,06,- per kilo verkochte apparaten.

Nieuwe stichting
Per 1 januari 2017 richt de NVLG een stichting op die Weee Nederland de opdracht verleent voor de afhandeling van de afvalstromen in de grootkeukenbranche. Reimer: ‘Op die manier houden wij eigen regie op de uitvoering van de wetgeving. Mocht de wetgeving veranderen, dan kunnen we per direct adequaat handelen. Bijkomend voordeel van deze stichting, die wordt gerund door de NVLG en Weee Nederland, is dat we niet telkens hernieuwde onderhandelingen behoeven te voeren met de uitvoerende organisatie.

Gehele branche
Naast de NVLG is ook Weee Nederland verheugd met de samenwerkingsovereenkomst. ’Weee Nederland is een collectief terugnamesysteem dat bij de overheid is geregistreerd. Namens producenten en importeurs geven wij uitvoering aan de eisen van de Europese WEEE-richtlijn om afgedankte elektronsiche en elektrische apparatuur zo duurzaam mogelijk te verwerken. De focus ligt op meerwaarde creëren voor beide partijen: een sociale win-win. Weee Nederland werkt hiervoor samen met gemeenten en andere partners. Met de NVLG sluit zich in één keer een gehele branche als deelnemer bij ons aan’, zegt woordvoerder Mark Wanders.

Wanders voegt daar aan toe dat Weee Nederland in het nationaal WEEE overlegorgaan is vertegenwoordigd. ’Wij voeren met alle stakeholders een monitoringsberaad. Door onze samenwerkingsovereenkomst kan de NVLG voortaan veel gemakkelijker haar stem laten horen op nationaal niveau.’