Meerlanden bereikt mijlpaal: 5 miljoen kuub groengas uit afval

v.l.n.r.: Ger de Jong (algemeen directeur Meerlanden, Gouden Kofferdame, Gert-Jan Klaassen Bos (manager Bio-Energie) Fotografie: Vos Fotografie Aalsmeer

Aandacht voor mijlpaal op Dag van de Duurzaamheid
Meerlanden, met haar hoofdvestiging in Haarlemmermeer, heeft een mijlpaal bereikt. Zij heeft maar liefst 5 miljoen kuub groengas geproduceerd uit afval. Dat is vrijdag, op de dag van de duurzaamheid, op een ludieke wijze gevierd. Alle medewerkers zijn getrakteerd op een groengas barbecue. Symbolisch is tijdens dit etentje de 5 miljoen m3 groengas overhandigd, in een koffertje, door een ‘Gouden kofferdame’ en op de manier zoals dat gebeurt in het populaire televisieprogramma ‘Miljoenenjacht’.

Meerlanden zamelt afval in uit de gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Uit al het gft-afval wordt onder meer groengas geproduceerd. Bij dit proces loopt Meerlanden ver voorop in Nederland. De mijlpaal van 5 miljoen kuub is ook eerder bereikt dan verwacht, waarmee de gehanteerde productietechnieken hun succes hebben bewezen.

De spraakmakende ontwikkelingen van Meerlanden op het gebied van duurzaam ondernemen worden door de overheden van de betrokken gemeenten nauwlettend in de gaten gehouden. “We koersen op een geheel duurzame samenleving, sterker nog, naar een circulaire economie. Voorbij recyclen, duurzaam bouwen en het verminderen van energieverbruik. Natuurlijk hoort energie besparen daar ook bij. Continu zijn we op zoek naar partners en technieken om meer energie en grondstof uit afval te realiseren zelfs zonder de grondstoffen te verliezen. Die ambitie heeft ook Meerlanden. Al jarenlang. Meerlanden is dan ook een belangrijke reden dat Haarlemmermeer als koploper wordt gezien. Deze mijlpaal is daar het concreet bewijs voor. Maar liefst 5 miljoen kuub groengas, gas dat wordt opgewekt door en met ons eigen afval. Scheiden van afval loont, wat een fantastisch resultaat! Ik ben hier erg trots op en complimenteer iedereen die dit mogelijk maakt, alle mensen bij Meerlanden maar zeker ook de inwoners die hun afval scheiden” aldus John Nederstigt wethouder Duurzame Economische Ontwikkeling en – Inrichting en Energie Haarlemmermeer.