Zaterdag 14 mei hebben tientallen inwoners van Goutum een compostvat mét korting opgehaald bij hun dorpshuis, om zelf thuis compost te maken van hun eigen gft-afval. Zo verkleinen ze de hoeveelheid afval en krijgen ze als beloning gratis een goede bodemverbeteraar voor hun tuin. Met deze actie stimuleren we inwoners bij het scheiden van gft-afval. Gft hoort namelijk in de Biobak of jouw eigen compostvat! Deze actie is een samenwerking tussen Dorpsbelang Goutum, Omrin en Gemeente Leeuwarden. Omrin zorgde voor de duurzame compostvaten: gemaakt van gerecycled plastic.

Inwoners konden zich aanmelden bij het Dorpsbelang Goutum. Bij ontvangst van het vat betaalden inwoners €25,- i.p.v. de reguliere prijs van €55,-. De eerste 90 aanmeldingen kregen ook nog eens een extra korting van €5,- én een gratis snoeischaar.

Voor de vlindertjes en de bijtjes
Wim Olijve, inwoner van Goutum: “Ik wil al langere tijd een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in mijn tuin. En toen hoorde ik over deze ludiek actie. Echt leuk dat we hier bij ons eigen dorpshuis een compostvat kunnen krijgen. Ik scheid mijn gft altijd heel goed, maar nu draag ik ook nog direct bij aan de vlindertjes en de bijtjes in mijn eigen tuin. Ik

heb nog nooit eerder zelf gecomposteerd, dus dat gaan we de komende tijd ontdekken!”

“Zelf composteren, leuk en makkelijk!”
Nynke Broekens, inwoner van Goutum en tevens algemeen bestuurslid van Dorpsbelang Goutum: “Wij zetten ons in voor een schoon, groen en duurzaam Goutum en daarom doen we deze actie. Ik ben zelf altijd al heel bewust aan het afval scheiden en daarom zit mijn Biobak altijd vol met gft. Ik heb altijd gedacht dat dit goede voeding zou zijn voor mijn tuin. Voor mij dé reden om zelf te gaan composteren. De actie met de compostvaten sluit ook mooi aan bij de regenton-actie die we, als dorpsbelang in 2020 hebben georganiseerd. Daarnaast lijkt mij zelf compost maken leuk om te doen en niet heel moeilijk. Er zijn diverse handige filmpjes te vinden op internet en met de flyer die ik van Omrin heb ontvangen met wat er wel en niet in moet, kan het niet meer mis gaan!”.

Meer voordeel door beter scheiden
We scheiden ons afval al heel goed. Toch blijkt dat etensresten, groente-, fruit-, en tuinafval nog te vaak in de grijze Sortibak belanden. Dat is zonde, want met dit gft-afval kan uitstekend compost worden gemaakt! Compost is als een superfood voor je tuin. Mét compost van je eigen gft-afval wordt er direct geprofiteerd van het juiste scheidings-gedrag! Door de compostvaten met korting op locatie in Goutum aan te bieden, stimuleren we inwoners om ook mee te werken aan een duurzame wereld. Alle kleine beetjes helpen!

Groene ambities
Dorpsbelang Goutum zet zich in voor een schone, groen en duurzame Goutum. Daarbij past deze compostvaten actie geheel bij de ambities van Gemeente Leeuwarden. Deze actie is wéér een stap in de juiste richting.