De eerste klassen van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland zijn aan het werk gegaan met het zwerfafvalproject. Tijdens dit project hebben de leerlingen zich verdiept in dit thema. Ze zijn met elkaar in gesprek gegaan over de oorzaken van zwerfafval en waarom we dat moeten voorkomen.

Zwerfafvalmarkt
Op donderdag 22 december hebben de leerlingen een zwerfafvalmarkt georganiseerd, waarbij zij hun uitwerkingen via posters, muurkranten, filmpjes en spellen lieten zien.
Er waren juryleden uitgenodigd om de projecten te beoordelen. Onder andere meneer Huisman (directeur van de RAD), meneer Dank (gemeente Binnenmaas), meneer Bierman (vrijwilliger aanpak van zwerfafval) en de rector van het Hoeksch Lyceum mevrouw Valkenborg hebben de uitwerkingen bekeken en beoordeeld.

Het winnende team heeft de slogan: ‘’Biem Bam Boem, wat moet jij met je afval doen?’’ en een plan bedacht om de plastic soep te voorkomen. Ze gaven een motiverende presentatie over het inzetten van aantrekkelijke prullenbakken om zwerfafval te voorkomen. Daarbij hebben zij muurposters gemaakt en interviews afgenomen bij mensen die ervaringen hebben met zwerfafval op scholen.

Voorkom de plastic soep
De leerlingen waren zich niet bewust van de effecten van zwerfafval, maar gaven aan veel te hebben opgestoken van het zwerfafvalproject. Ze weten hoe de plastic soep is ontstaan, wat de gevolgen zijn voor de natuur en het milieu en wat zij kunnen doen om zwerfafval tegen te gaan.