Onlangs vond voor de eerste keer een lediging plaats van de 14 paarsgekleurde E-tainers, die regionale afvalinzamelaar Saver N.V. een maand geleden plaatste op diverse plekken in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Halderberge. Uit deze eerste lediging blijkt dat inwoners goed gebruik beginnen te maken van de nieuw ontwikkelde container voor klein elektrisch afval.
In totaal werd er deze eerste keer 1.965 kilo klein elektrisch afval ingezameld. In de gemeente Roosendaal werd 555 kilo ingezameld. In Woensdrecht bedroeg de opbrengst 635 kilo, in Bergen op Zoom 440 kilo en in Halderberge 335 kilo. Dat een groot deel van de inwoners begrijpt wat er in de E-tainer thuishoort, blijkt uit het feit dat er relatief weinig andere afvalsoorten in belandden.
De plaatsing van de E-tainers in april van dit jaar markeerde het begin van de inzameling met behulp van een brengvoorziening voor een nieuwe afvalstroom in bovengenoemde gemeenten: kleine elektrische apparaten. Een primeur voor de betreffende gemeenten, maar ook voor de rest van Nederland.
De E-tainer is mede mogelijk gemaakt met behulp van Wecycle. Saver heeft de E-tainer ontwikkeld als inzamelmiddel, waardoor de schaarse stoffen die in kleine elektrische apparaten zitten, niet verloren gaan, maar op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled door Wecycle.
Kleine elektrische apparaten kunnen voor zeker 75% gerecycled worden. Gebruikte, kleine elektrische apparaten slingeren dikwijls rond in huis of blijven in een lade liggen. Uiteindelijk belanden ze vaak in de vuilnisbak. Het gaat om zeker 2 kilo per persoon per jaar, ofwel bijna 400.000 kilo in het Saver-gebied. De gemeenten en Saver roepen inwoners op gebruik te gaan maken van de E-tainer, net zoals men nu doet bij de glas-, kleding- en kunststofcontainers. Niet alleen om schaarse grondstoffen terug te winnen, maar ook uit milieu-overwegingen. Ieder elektrisch apparaat dat buiten het gecontroleerde bewerkingscircuit belandt, kan risico’s met zich meebrengen voor het milieu.
In de E-tainer kunnen inwoners kleine, elektrische apparaten met of zonder snoer kwijt. Het gaat om kleine, huishoudelijke apparatuur, zoals oude opladers, föhns, telefoons, scheerapparaten, wekkerradio’s, broodroosters, mixers, enz. De verpakking van deze apparaten hoort niet in de E-tainer thuis.
Grote elektrische apparaten die niet in de E-tainer passen, kunnen gratis ingeleverd worden op de milieustraat of kunnen, als ze nog werken of gerepareerd kunnen worden, ingeleverd worden bij De Kringloper. Eventueel kan De Kringloper ze ook bij inwoners thuis ophalen.
Spaarlampen, LED lampen, losse batterijen en losse accu’s mogen niet in de E-tainer geworpen worden. Deze kan men eveneens kwijt op de milieustraat.