Glasrecycler Maltha, een joint-venture tussen Renewi en Owens-Illinois, is klaar voor de extra te verwachten glasvolumes dankzij de naderende feestdagen. De glasrecycler verwacht de komende weken een topdrukte met een stijging van mogelijk 20-25% in flesmateriaal. De recycler roept ook op tot een nog betere scheiding van de glasstromen omdat er vaak nog veel stromen in het glas zitten die er niet thuis horen.
De grootste en meest innovatieve glasrecycler op de Europese markt verwerkt tijdens de feestdagen tonnen aan glas tot nieuwe secondaire grondstoffen. “Het recyclen van glas kost minder energie dan nieuw glas maken, en is dus veel beter voor ons klimaat, maar dan moet het glas wel goed schoon zijn. En dat laatste laat soms te wensen over. Kurken, spiegels, vazen, kopjes, het is veel dat uit de glashoop gezeefd moet worden”, zegt Huco Knape, Commercieel Directeur bij Maltha.
Verschil tussen glas
“Rond deze tijd verdwijnen er ook veel drinkglazen, gemaakt van kristal, in de glasbak en dat mag absoluut niet. Ook al is het glas, het is toch van ander materiaal gemaakt.
Kristal kan namelijk lood bevatten en dat mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. Vuurvast glas, zoals een ovenschaal, mag er ook niet in. Deze geven bij recycling problemen omdat vuurvast glas een hogere smelttemperatuur heeft en smelt dus niet weg bij een normale glasoventemperatuur”, legt Huco Knape uit.
Geen keramiek, steen en porselein
“Ook een grote uitdaging voor Maltha zit in het filteren van keramiek, steen en porselein uit de glasscherven”, zegt Knape. “De scherven van bijvoorbeeld servies, smelten namelijk niet in de oven van de glasfabrieken. Als er dan nieuwe flessen van gemaakt zouden worden, dan kan het glas breken omdat er zwakke plekken in een fles ontstaan.”
Doppen en deksels mogen wel mee in de glasbak omdat deze goed te herkennen en te verwijderen zijn door geavanceerde scheidingsmachines en technieken.
100% recyclebaar
Glas is de perfecte grondstof voor nieuw glas. Het is eeuwig en voor 100% recyclebaar, zonder verlies aan kwaliteit. Glasafval is een typisch voorbeeld van de circulaire economie en bewijs dat afval daadwerkelijk niet hoeft te bestaan.
Maltha bestaat al 100 jaar en ambieert het om al het inkomende glas om te zetten in secundaire grondstoffen en daarmee de circulaire economie te stimuleren maar hierbij is samenwerken belangrijk. De consument maakt ook deel uit van het stimuleren van de circulaire economie omdat scheiding bij de bron namelijk cruciaal is. Inmiddels komt 85 procent van al het glas namelijk terug via de glasbakken. Het is daarom belangrijk om het glas correct te scheiden want dit draagt in hoge mate bij aan een beter recyclingproces.