Duurzaam en verantwoord isolatiemateriaal: VRK Isolatie & Akoestiek

Een aantal jaar geleden was er veel ophef binnen zowel de politiek als de landelijke media na een brandbrief van wetenschappers aan de Tweede Kamer. Deze brandbrief was een roep om aandacht voor de gezondheidsrisico’s die het werken met bepaalde soorten isolatiemateriaal vormen. Isolatiemateriaal gemaakt van minerale wol (glas- en steenwol). Dit is ook de enige variant waarbij beschermende maatregelen noodzakelijk zijn. Wanneer dit isolatiemateriaal onbeschermd, dus zonder bijvoorbeeld een goede mondkap (P2) en werkhandschoenen wordt verwerkt, bestaat de kans op jeuk, irritatie, uitslag/eczeem of zelfs de longziekte longfibrose.

Het maken van een goede keuze voor verantwoord isolatiemateriaal is daarom van groot belang, zeker als werkgever wanneer het gaat om de veiligheid van werknemers. Niet alleen de verwerking van het materiaal vormt een risico, maar ook de verwijdering ervan bijvoorbeeld bij het slopen van gebouwen. Irritatie ontstaat vooral bij het op maat maken van het materiaal door snijden, knippen of zagen, hét voornaamste moment waarop gevaarlijke stoffen (vezels, straling, emissies) vrijkomen. Toch heerst nog altijd veel onduidelijkheid over de impact van het vrijkomen van deze stoffen. In Europa en Nederland is daarom bijvoorbeeld geen verbod op de toepassing van minerale wol, omdat de deeltjes te groot zouden zijn om in de longen te komen en schade te veroorzaken.

Een duurzaam en verantwoord alternatief is dan Métisse. Isolatiemateriaal zonder schadelijke stoffen, dat voor 90% bestaat uit gerecyclede katoenvezels. Niet opnieuw te dragen katoenen textielstukken, die door Sympany zijn ingezameld, worden bij VRK Isolatie & Akoestiek vervezeld en verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. Katoen heeft namelijk van nature zeer goede isolerende eigenschappen.

VRK Isolatie & Akoestiek is een samenwerking tussen Sympany, Vernooy en Relais.

Als wij mochten kiezen, wisten we het wel …

bronnen:

http://www.isolatie.info/gezondheid

https://www.vrk-isolatie.nl/isolatie