Op Goede Vrijdag 15 april organiseert Meerlanden de Dag van de Moestuin. Eigenaren en beheers van buurtmoestuinen, volkstuincomplexen, pluk- en schooltuinen konden de afgelopen twee weken drie tot maximaal vijf kubieke meter meerCompost aanvragen. Meerlanden bezorgt de compost op en rond Goede Vrijdag. De natuurlijke bodemverbeteraar maakt het afval- en grondstoffenbedrijf zelf in de Groene Energiefabriek van organisch keuken- en tuinafval (GFT en Etensresten) dat bij huishoudens en bedrijven in de regio wordt ingezameld. MeerCompost voedt de bodem van tuinen met nieuwe energie en zo is de cirkel rond: van organisch afval weer naar voedsel.

Maximaal 100 adressen
Moestuinders die in aanmerking wilden komen, konden zich aanmelden via de website. Gezien de groeiende populariteit van de Dag van de Moestuin de afgelopen jaren had Meerlanden het maximum aan bezorgadressen voor de gratis compost op honderd gezet. Dat bleek een goede inschatting. Op de laatste dag van de aanmeldperiode stroomde het 100e adres binnen. Met de ervaring van afgelopen jaar, betekent dit dat Meerlanden de hele week – van maandag 11 april t/m vrijdag 15 april – de MeerCompost komt bezorgen.

Zelf groenten verbouwen
“Moestuinieren is de laatste jaren steeds populairder. Wat is ook mooier dan samen met je buurt, gezin of klasgenoten je eigen groenten en fruit te telen en op te eten? Zo pluk je letterlijk de vruchten van het scheiden van GFT en Etensresten,” aldus Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden.

De jaarlijkse Landelijke Compostdag, waarop medewerkers van Meerlanden doorgaans in vijftien gemeenten ruim 50.000 zakken gratis MeerCompost uitdelen, werd ook in 2022 geannuleerd. Desondanks is de vraag naar natuurlijke compost uit organisch keuken- en tuinafval en etensresten onder moestuinders groot. Daarom bedacht Meerlanden vorig jaar deze vorm van dit corona-proof evenement en zette deze uit in en met de gemeenten waarvoor ze het GFTe verwerkt.

Organisch afval weer voedsel
Door de MeerCompost uit te delen sluit Meerlanden samen met bewoners en gemeenten de lokale voedselketen; van organisch afval opnieuw naar voedsel. Van GFTe wordt compost gemaakt. Door de bodem hiermee te verrijken stimuleert het de groei van groente en fruit op een milieuvriendelijke manier. Na het eten van de gewassen kunnen schillen, loof en klokhuizen in de GFTe-afvalcontainer zodat er weer compost van gemaakt kan worden. Dit gebeurt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden door een combinatie van vergisting en compostering. Het eindproduct MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen en geschikt als natuurlijke bodemverbeteraar voor de moestuin.

*Het verzorgingsgebied bestaat uit de gemeenten waarvan Meerlanden het GFT-afval verwerkt tot o.a. compost; Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Lisse, Noordwijk, Katwijk, Ouder-Amstel en Teylingen.