Avalex jureert bij regiofinale First Lego League

Op zaterdag 12 december vond de regiofinale van de First Lego League plaats in het Science Centre Delft. Het doel was om een robot te bouwen van Lego, met als thema ‘Afval’. Talloze innovatieve ideeën kwamen voorbij, zoals robots die zwerfafval opruimen, robots die afval kunnen scheiden en ideeën om minder afval te produceren. Honderden kinderen uit de hele regio presenteerden hun ontwerp voor de jury. De jury oordeelde op onderzoek, innovatieve oplossingen en presentatie.

TRASH TREK
De First Lego League is een wedstrijd waar jongeren op een leuke manier kennismaken met technologie. Bijna 300.000 kinderen uit 80 landen hebben hieraan meegedaan. In Delft was de regiofinale voor 30 teams van maximaal 10 jongeren tussen de 9 en 15 jaar en. Ook hebben 10 teams van kinderen tussen de 6 en 9 jaar hun ideeën laten zien. Dit jaar is het thema TRASH TREK: kinderen gaan op onderzoek uit in de wereld van afval, van inzameling en sortering tot het inzetten van duurzame producten en hergebruik.

Een autonome robot ontwerpen
Voor de TRASH TREK Challenge hebben de teams hun eigen robot ontworpen. Deze robot is geprogrammeerd met het LEGO MINDSTORMS® softwaresysteem. De uitdaging was om een werkende, innovatieve afvalrobot samen met je team te bouwen. De robots werden de hele dag voor alle aanwezigen gedemonstreerd.

Afval voorkomen
Naast het bouwen van een robot, hebben de teams onderzoek gedaan naar de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Dit jaar keken de teams naar een oplossing voor het verminderen van afvalproductie. Zo kwam een team tot de ontdekking dat gemalen eierschalen vanwege het calcium heel goed gebruikt kunnen worden in dierenvoer en zelfs ook in voedsel voor mensen. Daarom bedachten ze een persmachine om eierschalen te pletten, zodat het vervolgens in voedsel vermengd kan worden.

Teamwork
Het doel van de wedstrijd was om op een interactieve manier kennis te maken met techniek, maar ook om goed samen te werken. Alleen door sportief met elkaar in discussie te gaan, kan een project slagen. Ook hier werd naar gekeken tijdens de beoordelingen.

Jurypanel
Tijdens de regiofinale kregen de teams de kans om hun robot te demonstreren voor de jury. Daarnaast presenteerden ze de uitkomsten van hun eigen onderzoek. In verband met het thema TRASH TREK was ook Avalex gevraagd om in de jury plaats te nemen. Avalex heeft alle deelnemende kinderen een rondleiding op het afvalinzamelingsbedrijf aangeboden. De winnaar van de regiofinale gaat naar de Benelux-finale van de First Lego League op 30 januari 2016.

Kijk voor meer informatie over de First Lego League op www.firstlegoleague.nl.