Softwareleverancier AMCS zet grote stappen met het AMCS Platform ter ondersteuning van gemeentelijke afvalactiviteiten in Nederland en België. AMCS gaat daarbij veel verder dan menig andere leveranciers en biedt een volledig geïntegreerde oplossing in de cloud, gebaseerd op alle kennis en ervaring van de afgelopen 30 jaar maar ook op de ontwikkelingen en trends in de sector.

Op 29 september 2022 toonde AMCS de nieuwste ontwikkelingen in het AMCS Platform aan een grote groep gemeenten en overheid-gedomineerde inzamelaars. Tijdens de  interactieve demonstraties kwamen zaken als objectenbeheer, dienstverleningspakketten, werkvoorbereiding, planning van personeel en materieel, optimalisatie, op- en overslag, recycling, voorraadbeheer en containermanagement aan de orde.  Dit alles in een uiterst gebruikersvriendelijke interface die via de browser wordt bediend.

AMCS liet tijdens het evenement zien, klaar te zijn voor de toekomst. Zo werd een demonstratie gegeven van een van de nieuwste innovaties: AMCS Vision AI. Een oplossing die gebruik maakt van Machine Learning en Kunstmatige Intelligentie om, in combinatie met camerasystemen, de vervuilingsgraad van afval te bepalen bij het lossen van een container in het voertuig en zwerfvuil en overvolle containers kan detecteren tijdens het rijden.

“Dit evenement geeft maar weer eens aan hoe belangrijk de relatie tussen gebruiker en softwareontwikkelaar is in een gecompliceerde industrie als afval en recycling”, zegt Mark Abbas, Directeur AMCS Nederland. “Ervaring leert dat in de afval- recycling branche 80% van de activiteiten en processen redelijk uniform zijn.  Maar iedere gemeentelijke dienstverlener heeft ook zo zijn eigen specifieke afspraken en dienstverlening vastliggen in de DVO’s met de gemeenten. AMCS werkt daarom nauw samen met haar klanten om er voor te zorgen dat de oplossing goed aansluit op de dienstverlening van nu, maar ook klaar is voor toekomstige ontwikkelen in de branche zoals de transitie naar de circulaire economie, UPV’s (uitgebreide producenten verantwoordelijkheid), en de daarmee samenhangende veranderende relatie tussen burger en overheid.”

Duco Poelman, verantwoordelijk voor de software voor de Nederlandse huishoudelijke afvalinzameling markt binnen AMCS, is vrijwel dagelijks in gesprek met organisaties uit de sector en vertaalt wat hij hoort en ziet naar de meest geavanceerde software voor gemeentelijke afvalinzameling. “Ik ben erg blij met de grote opkomst en vele positieve reacties vanuit de sector vandaag en ben er trots op te kunnen laten zien wat we voor deze organisaties kunnen betekenen”, zegt Poelman over het evenement. “Een aantal gemeenten en samenwerkingsverbanden in Nederland is nog zoekende naar de juiste strategie rondom de digitale transformatie die noodzakelijk maar niet altijd eenvoudig is. Met die organisaties gaan we graag het gesprek aan over de transitie naar de cloud en het AMCS Platform”, aldus Poelman. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen kan via de website van AMCS voor gemeentelijke afvalinzameling: https://www.amcsgroup.com/nl/industrieen/stedelijk-afval/