Afvalfonds Verpakkingen werkt aan collectieve aanpak voor herbruikbare verpakkingen

Nederland staat aan de Europese top als het gaat om het recyclen van verpakkingen. Het Afvalfonds Verpakkingen wil ervoor zorgen dat ook herbruikbare verpakkingen een succes worden in Nederland. Er zijn al veel bedrijfsmatige, herbruikbare verpakkingen in een gesloten systeem in gebruik, zoals pallets, transportkratten en biervaten. Het Afvalfonds werkt aan een collectieve aanpak om herbruikbare verpakkingen ook breder beschikbaar te maken voor de consument en presenteert hiervoor in het eerste kwartaal van 2024 met een plan van aanpak.

Uniformering noodzakelijk
Om hergebruik op grote schaal toe te passen is uniformering en standaardisering van systemen bepalend voor succes. Daarom wil het Afvalfonds Verpakkingen een regierol vervullen met als doel herbruikbare verpakkingen in Nederland een impuls te geven via een collectieve benadering. Voor een klantvriendelijk systeem met uniformiteit is een collectieve infrastructuur nodig. Ook voorkomt dit onnodige kosten en is het beter voor het milieu. “De focus van het Afvalfonds ligt op het ontwikkelen van uniforme en gebruiksvriendelijke hergebruikssystemen, inclusief logistiek en reiniging. Waarbij we ons als eerste richten op herbruikbare bekers”, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds.

Van eenmalig naar herbruikbaar
Herbruikbaarheid staat steeds meer in de belangstelling. Steeds meer bedrijven experimenteren ermee, bijvoorbeeld met verpakkingen die je opnieuw kunt vullen in de winkel. De aanpak van het Afvalfonds is onderdeel van De Plastic Wijzer, waarin het Afvalfonds doelen stelt om te komen tot 100% circulaire verpakkingen in 2050. De Plastic Wijzer zet ook in op vermindering van eenmalige verpakkingen. Ook (toekomstige) wetgeving beoogt dat proces te versnellen.

Zo schrijft bijvoorbeeld de SUP-richtlijn een herbruikbaar alternatief voor on-the-go verpakkingen voor. Hester Klein Lankhorst: “We delen de gedachte achter de SUP. Tegelijkertijd zien we ook dat het vooral voor kleine bedrijven lastig is dit te organiseren. Met onze collectieve aanpak willen we het makkelijker maken. Ook willen we voorkomen dat je straks je keukenkastje vol hebt staan met allerlei herbruikbare verpakkingen en dat je net weer niet de goeie bij je hebt als je in de winkel staat.”