Van Werven verwarmt met biomassa

Stoken op gas en olie is bij Van Werven aan de Verlengde Looweg in Oldebroek verleden tijd. Op 1 oktober heeft Van Werven een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik genomen, die volledig draait op houtchips. Het gebruik van fossiele brandstoffen is daarmee verleden tijd.

De nieuwe installatie, die bestaat uit twee kachels, verwarmt de werkplaats en het gehele kantoor aan de Verlengde Looweg. Toch is de CO2-uitstoot gering. Installateur Henk Evink (Evink Energie) legt uit hoe dit kan: “Bij verbranding van hout wordt slechts zoveel CO2 uitgestoten als een boom tijdens zijn groeiproces uit de atmosfeer opneemt. Daarom is dit proces CO2-neutraal. Het levert dus een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu. Bijkomend voordeel is dat er ook nog eens vijftig procent bespaard wordt op de stookkosten.”

Algemeen Directeur Ton van der Giessen: “Deze investering is onderdeel van ons totale duurzaamheidsbeleid. We zijn met onze werkzaamheden al tien keer CO2-neutraal, maar willen ook graag energieneutraal worden. Dit is een belangrijke stap in de goede richting. Zodra ons initiatief, het realiseren van een windmolenpark in Hattemerbroek, werkelijkheid wordt, komen we steeds dichter bij dat doel.”

In de bedrijfshal aan de Verlengde Looweg is een bunker ingericht waar de houtchips opgeslagen liggen. Vanuit deze bunker gaan de chips naar de verbrandingsinstallatie. De warmte die bij de verbranding vrij komt wordt gebruikt om een grote ketel met water te verwarmen. Dit verwarmde water is uiteindelijk de transporteur van warmte naar de verwarmingsunits en wordt gebruikt voor het opwarmen van het tapwater. De installatie heeft een vermogensbereik tot 300kW. De houtchips komen uit eigen huis: ze worden opgeslagen op de Van Werven locatie in Biddinghuizen en zijn afkomstig uit projecten in de bosbouw.

 
[vc_button title=”Meer over Van Werven” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-werven-afvalservice/”]