Schoolkinderen uit Nieuwegein presenteren op ludieke wijze hun zwerfafvalmascotte ontwerp

Nieuwegein kan stemmen op laatste drie ontwerpen basisscholieren

Foto van links naar rechts: Ontwerp Prullie de Prullenbak van Stacy, Ontwerp Lia Groen van Noëlle, Ontwerp The Green Man van Jesse en Liza. Foto door Rutger Lamers

De drie geselecteerde finalisten van de zwerfafvalmascotte ontwerpwedstrijd in Nieuwegein hebben vandaag op ludieke wijze hun ontwerp getoond in het bijzijn van de pers. Hun ontwerpen werden met stoepkrijt door een kunstenaar levensgroot uitgezet op het Stadsplein in Nieuwegein en vervolgens door de finalisten zelf ingekleurd. De stad mag nu stemmen welke zwerfafvalmascotte leven wordt ingeblazen en het gezicht van de campagne wordt. Bewoners kunnen hun stem uitbrengen op  www.jouwschonestad.nl/nieuwegein. De winnaar wint bovendien een trip naar de Efteling met het eigen gezin.

De basisscholen de Vroonestein, Lucas Galecop en de Toonladder Galecop brengen allen een finalist voort. Het gaat om de 10-jarige Stacy (groep 7, KBS De Vroonestein), het 10-jarige duo Liza en Jesse (groep 7, basisschool Lucas Galecop) en de 8-jarige Noëlle (groep 4, De Toonladder Galecop). Alle kinderen komen uit Nieuwegein.

Begin dit jaar werden 3000 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar van basisscholen in Nieuwegein uitgedaagd om een mascotte tegen zwerfafval te bedenken en te ontwerpen. De wedstrijd is georganiseerd door Stichting de Schone Stad in opdracht van de gemeente Nieuwegein. Er werd een beroep gedaan op de jeugd, omdat jongeren steeds meer een actieve rol willen nemen bij de bescherming van onze planeet.

De drie finalisten
Nieuwegein mag stemmen op één van de drie kanshebbers: Prullie de Prullenbak, The Green Man of Lia Groen. Stacy van KBS De Vroonestein bedacht Prullie de Prullenbak. “Hij kan heel veel afval opruimen door zijn grote lijf. Met zijn lange en soepele armen kan hij overal bij, in elk hoekje. Prullie heeft lieve, grote ogen,” zegt Stacy. “Omdat ik denk dat we positief moeten vertellen dat iedereen zijn rommel netjes opruimt. Boos zijn helpt niet.”

Het duo Liza en Jesse van basisschool Lucas Galecop bedacht The Green Man, een intelligente robot met antennes en sensoren die afval opsporen. “Hij scheidt het afval direct en verwerkt dat in zijn buik of gooit het in de juiste afvalbak,” zegt Liza. Jesse voegt daar stoer aan toe: “We bouwden ook al een prototype van gerecycled materiaal en hebben met z’n drieën de straat opgeruimd.”

Lia Groen heet de mascotte van de 8-jarige finalist Noëlle uit groep 4 van De Toonladder Galecop. “Ze is heel mooi en houdt van schoonmaken. Met haar groen en paarse jurk en een lange sleep die een bezem is, maakt zij ook schoon als ze bezig is met andere dingen,” zegt de jongste finalist. “Ik wilde een soort prinses maken die niet alleen knap is, maar ook zelf opruimt.”

Sjaak Veeken van Stichting de Schone Stad is zeer te spreken over het resultaat: “Het is geweldig om te zien hoe groot de animo was om te participeren in deze ontwerpwedstrijd en hoe snel de wedstrijd werd omarmd door de scholen en hun leerlingen. Alle inzendingen verdienen een pluim, maar deze drie finalisten hebben ons hart weten te veroveren.”