Omrin introduceert met ‘online Himmelwike’ nieuwe vorm van afvaleducatie

Oproep aan de Friese jeugd: doe nu mee met de online Himmelwike! Dan gaan we, zodra het mag, weer echt lekker buiten aan de slag! Foto: Martin Rijpstra Fotografie

De jaarlijkse zwerfafvalactie in Friesland, de Himmelwike, is voor het gehele jaar afgelast vanwege het coronavirus. Normaal doen meer dan 8000 leerlingen uit het Fries basisonderwijs mee om met grijpers en vuilniszakken de omgeving van hun schoolplein zwerfafvalvrij te maken. Vanwege corona zitten alle kinderen echter thuis.

Van grijper naar afvalquiz
Omrin introduceert daarom met online Himmelen (‘schoonmaken’) een nieuwe vorm van afvaleducatie. “Kinderen hoeven zich thuis niet te vervelen en kunnen via een speciale website toch van alles over afval leren,’ aldus afvaladviseur Pieter  Bleeker. Normaal verzorgt Pieter jaarlijks tientallen gastlessen over zwerfafval en afvalscheiden op scholen. Nu is hij online actief. “Kinderen, ouders en leraren kunnen me alles vragen over afval in en rond het huis.”

De jeugd onder de 12 jaar hoeft zich dus niet te vervelen, want online is nu uiteenlopend ‘afvalvertier’ op www.himmelwike.nl te vinden. Kinderen kunnen tussen 11 en 12 uur dagelijks live chatten met Afvaladviseur Pieter, meedoen aan een afvalquiz of creatief aan de slag met de zwerfafvalchallenge. Dagelijks volgen al tientallen kinderen de speciale afvalwebsite.