Innovatiedagen: ‘Een schoon straatbeeld’

Backpacker wordt trashpacker
“Ik dacht: waarom lullen we er alleen maar over, waarom gaan we het niet gewoon doen?” Meisjes gillen als ze hem zien. Zijn filmpjes zijn een hit. Niet omdat hij goed kan zingen, maar omdat Tijmen ‘The Trashpacker’ Sissing (27) afval opruimt.

De afgelopen maanden zijn een ware rollercoaster geweest voor Tijmen Sissing. Momenteel is hij in Sandakan: de tweede stad van het Maleisische deel van Borneo. De Facebookpagina van The Trashpacker heeft inmiddels meer dan 14.000 volgers. Kranten en televisiezenders uit Maleisië en China interviewden de reislustige en milieubewuste Tukker en de aanvragen blijven binnenstromen.

Toen Sissing in 2017 op een smerig strand in Cambodja kwam, besloot hij het trashpacken voor het eerst in de praktijk te brengen: “Ik zat in Phnom Penh in een hostel en had al veel gepraat met mensen over dit probleem”, vertelt hij. “Ik dacht: waarom lullen we er alleen maar over, waarom gaan we het niet gewoon doen?”
Hij ging aan de slag en trok direct bekijks. “Mensen keken me aan, vaak met een vriendelijke blik, met een duim omhoog of ze gingen filmen. Ik dacht: hé, dit is interessant. Het zet mensen aan het denken. Ik moet hier meer mee doen.”

Tijmen doet verslag van zijn avontuur tijdens de komende “Innovatiedagen” van BWaste | Ferro-Fix | Mic-O-Data.

Dit jaar gaan zij met u op zoek naar innovaties die bijdragen aan een schoner straatbeeld. Technische innovaties, sociale innovaties, ontwikkelingen in burger participatie, zij zullen een en ander tonen maar het is bovenal de bedoeling dat zij met u als branchegenoten gaan nadenken hoe wij gezamenlijk, als afvalbranche het straatbeeld kunnen verbeteren.

Is burger participatie een optie en zo ja, hoe kunnen we dit bevorderen? Kunnen digitale hulpmiddelen en data de empowerment van de stedelijke bottom-up beweging ondersteunen? Zij tonen initiatieven van burgers die hun inventiviteit en passie gebruiken om hun leefomgeving te verbeteren. Waarbij ze technologie naar hun hand zetten, ruimte zoeken in regelgeving, gesloten systemen hacken en nieuwe technologische toepassingen vinden die de stad schoner, duurzamer en toegankelijker maken.

Op woensdag 10 oktober (in Eefde) en donderdag 11 oktober (in Rotterdam) organiseert BWaste | Ferro-Fix | Mic-O-Data twee Innovatiedagen rond deze thematiek en gaan zij graag samen met u verder in op de convergentie van deze drie megatrends: verstedelijking, digitalisering en bottom-up netwerken.

Zij nodigen u graag uit om hierover als branche mee te denken.

Aanmelden: U kunt zich opgeven voor de Innovatiedag op woensdag 10 oktober in Eefde óf de Innovatiedag op donderdag 11 oktober in Rotterdam door een mail te sturen naar innovatiedag@bwaste.nl met daarin uw opgave en welke dag u heeft gekozen.

Locatie: 10 oktober in Eefde: BWaste International BV, Zutphenseweg 42, Eefde
11 oktober in Rotterdam: Ferro-Fix Sociaal Staal BV, Roer 20, Rotterdam

Kosten: geen