Haarlemse Schillenfiets haalt keukenafval op

Haarlemse horecaondernemers met de Schillenfiets Foto: Jurriaan Hoefsmit

Sinds deze week rijdt de Schillenfiets door het centrum van Haarlem. Een initiatief van de gemeente Haarlem, Spaarnelanden en de Groene Lobby. Deze bakfiets haalt keukenafval op bij Haarlemse restaurants die meedoen aan de Koplopergroep Circulaire Restaurants. Het afval wordt verwerkt tot compost en biogas. Restaurants die aan deze pilot meedoen zijn te herkennen aan een sticker bij de ingang.

Keukenafval van horecazaken werd tot nu toe niet of nauwelijks gescheiden en kwam hierdoor bij het restafval terecht. “Deze manier van inzamelen heeft de toekomst”, zegt Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. “We willen grondstoffen in heel Haarlem op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier inzamelen. In dichtbebouwde gebieden, zoals het Haarlemse centrum is dat een grote uitdaging, maar de Schillenfiets manoeuvreert makkelijk door de kleine straatjes . Bovendien kunnen we er keukenafval van deur tot deur mee ophalen. Een mooie eigentijdse variant van de schillenboer!”

Jasper Fleers van de Groene Lobby: “We wilden de horeca graag helpen om te verduurzamen. Door samen te werken met de gemeente en Spaarnelanden is het idee van een Schillenfiets nu realiteit. We gaan voor een succesvolle proef!”

Koplopergroep Circulaire Restaurants
Horecazaken hebben dagelijks te maken met voedselverspilling, afval en verpakkingsmateriaal. Ondernemers willen graag aan de slag met afval
scheiden, maar het moet wel betaalbaar en haalbaar zijn. Roderick Wijle, eigenaar Bar Boef: “Ik ben ontzettend blij met de proef van de Schillenfiets! Het afval scheiden kost weinig moeite en er zijn geen extra kosten mee gemoeid. Hopelijk melden meer restaurants zich aan en weten we over een tijdje niet anders meer dan dat we ons keukenafval meegeven aan de Schillenfiets!” Er werken op dit moment 25 Haarlemse restaurant samen om tot een circulaire bedrijfsvoering te komen.

Aanmelden voor de Schillenfiets
Heb je een horecazaak en wil je je ook gratis aanmelden voor de Schillenfiets? Stuur dan een e- mail naar degroenemug@haarlem.nl.